© Yeraltı Haber 2021

NASA’dan Küresel Ekonomiye Büyük Katkı Olabilecek Psyche Misyonu

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından başlatılacak yeni misyon Psyche ile mars ve jüpiter arasında güneşin yörüngesinde hareket eden 226 kilometre çapındaki asteroidin ekonomik değeri mercek altına alındı.

10.000 Katrilyon Dolar Değerinde

Yapılan açıklamaya göre Psyche asteroidinde yaklaşık olarak 10.000 katrilyon dolar değerinde demir, nikel ve altın çekirdeği olabileceği belirtildi. NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratuvarı tarafından yapılan açıklamaya göre metalik çekirdeklerin dünyanın kayalık ya da gezegenin manto ve kabuk tabakalarının ulaşılamaz noktalarında bulunduğu belirtildi.

Bir sanatçının Psyche asteroidine ait ilüstrasyon çalışması (NASA).

Ancak Psyche asteroidinin genç bir gezegen olması nedeniyle nikel – demir çekirdeği gibi göründüğü belirtildi. Psyche’nin türünün en büyüğü olan asteroid çeşidi olduğu da ayrıca ifade edilmektedir.

Psyche Misyonu

Araştırmalar yapmak üzere Psyche uzay aracı Ağustos 2022’de fırlatılacak ve 2026’da asteroide varacak şekilde programlanmıştı ancak yazılım ve görev geliştirme sorunları nedeniyle söz konusu program ertelenmek zorunda kaldı. NASA yaptığı açıklamadai Psyche misyonunu erteleme ve 10 Ekim 2023’ten önce fırlatmayı planladıklarını duyurdu.

Psyche görevi NASA’nın düşük maliyetli robotik uzay görevleri keşif programının bir parçasıdır. Asteroidlerin çoğu kayalık ve buzludur, ancak Psyche’nin ölü bir gezegen ve metalik kısmının açıkta kaldığı belirtilmekte ve görevin dünyanın çekirdeğinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağı umulmaktadır.

Forbes’ta çıkan habere göre Psyche asteroidinin dünyanın çekirdeğinde bulunanlara benzer malzemelerden oluştuğu tahmin edilmekte ve bu çekirdeğin yaklaşık 10 bin katrilyon değerinde olabileceği düşünülmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER