© Yeraltı Haber 2021

Nikel Fiyatları Düşüyor

Açıkta yaşanan sıkışma dolayısıyla haftaya 30 bin dolarla başlayan nikelin ton fiyatı iki gün önce ton başına 100 bin doları aştı, bugün ise düşüşe geçti.

Küresel nikel fiyatlarındaki sert yükseliş yerini düşüşe bıraktı. Londra Metal Borsası’nda nikel fiyatları iki gün önce yüzde 100’ü aşarken ton başına fiyatlar 100 bin doların üzerine çıkmıştı ve bunun üzerine Londra Metal Borsası’nda (LME) işlemler durdurulmuştu.

Ukrayna’yı işgal gerekçesiyle birçok ülkenin yaptırım uyguladığı aynı zamanda en büyük nikel üreticilerinden olan Rusya, paslanmaz çelik ve elektrikli araç pillerinde kullanılan nikel ihtiyacının yaklaşık %10’unu kendisi sağlıyor. Artan talep sonrasında nikel stoklarında sert düşüşler yaşanıyor. Londra Metal Borsası’na kayıtlı depolardaki nikel stokları, 76 bin 830 tonla 2019’dan beri en düşük seviyede.

Dünyanın en büyük nikel ihracatçılarından olan Endonezya bu sene üretimin artırılacağını bildirdi. Güneydoğu Asya’daki üretici ülkelerin 400 bin tonluk ek üretim yapacağı belirtiliyor.

Sumitomo Metal Mining bu hafta yaşanan yükselişin teknik faktörlerden kaynaklandığını ve fiyatların yakında istikrara kavuşacağını belirterek “Arz-talep dengesi yılın ikinci yarısında normalleştikçe fiyatlar da stabilize olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

SHFE’de Mart vadeli nikel kontratı yüzde 13.5 düşüşle ton başına 220 bin Yuan’dan (34,807 dolar) işlem gördü.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER