© Yeraltı Haber 2021

“Obruklar Doğa Sporları İçin Değerlendirilmeli”

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, binlerce yıl önce oluşmuş ve hareketliliği bitmiş bazı obrukların doğa sporları, tırmanış, trekking ve geziler için değerlendirilebilmesi gerektiğini söyledi.

Konya’nın Karapınar ilçesinde yoğunlukla bulunan ve sayıları her geçen yıl artan obruklar, zaman içerisinde aldıkları şekilleriyle birçok insanın ilgisini çekiyor.

KTÜN Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık yaptığı açıklamada, jeolojik miras alanlarının, gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı.

Arık, obrukların yer altındaki gözenek, kırık ve faylarda hareket imkanı bulan suların, çözülebilme özelliği taşıyan kayaları eritmesiyle oluşan çökmelerle meydana geldiğini belirtti.

Fotoğraf ve doğa tutkunlarına her mevsim ayrı güzellikler sunan bölgedeki göl ve obrukların UNESCO Küresel Jeopark Ağı'na kazandırılması için başlatılan çalışmalar hakkında bilgi veren Arık, Meke Gölü ve obrukları içine alan bir jeopark çalışması yürüttüklerini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER