© Yeraltı Haber 2021

Oksijenli Ferdi Kurtarıcı Geliştirilmesi Projesi İmzalandı!

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve MFA Maske İş Güvenliği Medikal A.Ş arasında gerçekleştirilen iş birliği kapsamında “Oksijenli Ferdi Kurtarıcının Geliştirilmesi” Projesi Lisans Sözleşmesi TÜBİTAK MAM Başkan V. Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve MFA Genel Müdürü Fatih Furtun tarafından 23 Kasım 2021 tarihinde imzalandı.

TÜBİTAK MAM ve MFA arasında ayrıca proje açılış toplantısı ve diğer potansiyel birliği alanlarına yönelik iş birlikleri görüşüldü.

İmza törenine; TÜBİTAK MAM Başkanı V. Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil,  MFA Genel Müdürü Fatih Furtun, MFA Üretim Müdürü Zeynep Çakır Soylu, MFA Medikal Firması İş Geliştirme Mühendisi Cansın Piyan, Kimyager Soner Ataman, MFA Solunum Koruyucu Ekipmanlar Genel Koordinatörü Murat Uzun, TÜBİTAK MAM Başkan Yardımcısı Dr. Osman Okur, Kimyasal Teknoloji Enstitü (KTE) Müdür Yardımcısı V. Doç. Dr. Şerife Sarıoğlan, KTE Koordinatörü Dr. Elif Ünveren, Başuzman Araştırmacı Dr. Caner Yürüdü, Uzman Araştırmacı Dr. Nesrin Karademir, TÜBİTAK MAM Teknoloji ve İş Geliştirme Müdürlüğü Koorinatörü Dr. Ebru Kızılay Altınel ve Uzman Namık Serkan Taşkıran katılım sağladı.

“Oksijenli Ferdi Kurtarıcının Geliştirilmesi” projesinde, ortam havasında zehirli gazların bulunduğu ve/veya oksijen miktarının yeterli olmadığı durumlarda, acil kaçış sırasında kullanıcıya yeterli soluma havasının sağlanması için ergonomik, taşınabilir ve modern ferdi kurtarıcıların geliştirilmesi amaçlanıyor.

Bu ürünlerin yerli ve milli olarak üretilmesi için sektör lideri MFA Maske ile iş birliğine gidilerek, Türkiye’nin bu yöndeki ihtiyaç açığını kapatmak bu projenin temelini oluşturuyor.

2012 yılından bu yana hava tazeleme ve yaşam destek sistemleri üzerine çalışan TÜBİTAK MAM, ülkemizde yaşanan Soma faciasından sonra, acil durum kaçış maskeleri ve oksijenlı ferdi kurtarıcıların yerli imkanlarla üretilmesi için gerekli Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirilmesini kendine görev edinmiştir.

Bu motivasyonla başlatılan oksijen üretici kimyasalların üretimine yönelik ar-ge çalışmaları başarıyla sonuçlanmıştır. Akabinde oksijenli ferdi kurtarıcıların geliştirilmesi çalışmalarına, sektöründe öncü ve tamamen yerli ürünler ortaya koyan MFA firması ile birlikte başlanmaktadır.

Madencilik Alanında da Kullanılacak

Hava beslemeli sistemlerin her ortamda kullanılabilecek ürünler olmadığına dikkat çeken Furtun, "Örneğin madende, uçakta, deniz altında ya da farklı alanlarda oksijenin bittiği anda riske girebileceğiniz yerlerde hava beslemeli sistemleri kullanamıyorsunuz. Bu teknolojilerin ise kendi içerisindeki kimyasaldan kaynaklı oksijen ürettiği için güvenlik anlamında daha üst düzeyde güvenliği var ve saklama ömrü olarak 10 yıla kadar süren, kenarda bekletebileceğiniz bir oksijen kaynağı olarak kullanılıyor. Dolayısıyla kullanım alanları çok geniş. Sivil kullanımda, maden kullanımında, savunma sanayiinde çok farklı alanlarda kullanımı olan stratejik bir ürün" dedi.

 

 

Kaynak: mam.tubitak.gov.tr

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER