© Yeraltı Haber 2021

Ordu’da Heyelan: 3 Ev ve 1 Ahır Yıkıldı

Ordu’ya bağlı Altınordu ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde sabah saatlerinde meydana gelen heyelanda 3 ev ve 1 ahır yıkılırken 4 büyükbaş hayvan öldü. Yaşanan olayda mahallede geniş güvenlik önlemleri alındı.

Heyelan nedeniyle Altınordu ilçesi Malcuk Sokak’ta yer alan 5 evden 3’ü hasar görürken yıkılan evler heyelan malzemesinin altında kaldı.  Erol Türkmen isimli vatandaşa ait ev yıkıldıktan sonra alev aldı ve ahırda bulunan 4 büyükbaş hayvan öldü.

Olay yerine Ordu Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri,  Acil Sağlık ekipleri, UMKE, AFAD ve jandarma ekipleri sevk edilirken mahallenin giriş ve çıkışları kapatıldı. Yapılan incelemelerde mahalledeki mezarların da heyelan nedeniyle ötelendiği görüldü.

Teknik Değerlendirme

Bölgeden gelen bilgiler doğrultusunda yapılan değerlendirmede, heyelanın meydana geldiği alanda karların 3 - 4 gün önce eridiği anlaşılmaktadır. Bu noktada, eriyen karların toprağı doygun hale getirdiği ve kaymayı tetikleyen kuvvetleri arttırdığı öngörülmektedir. Fotoğraflar üzerinde yapılan ön değerlendirmede, heyelan mekanizmasının dairesel ya da dairesele yakın bir geometriye sahip olabileceği düşünülmüştür. Ancak hareketin alansal büyüklüğü göz önüne alındığında heyelanın, ayrışmış kaya seviyelerini de içine alan farklı mekanizmalara sahip karmaşık bir yapısı olabileceği dikkate alınmalıdır.

İnceleme alanında yapılacak inklinometreli temel araştırma sondajları ile hareketin derinliği, hızı ve yönü tayin edilmelidir. Oluştulacak kapsamlı bir jeolojik – jeoteknik araştırma programı sonrasında yapılacak projelendirme çalışmaları ile ekonomik, güvenli ve uygulanabilir çözümler getirilerek alanın rehabilitasyonu sağlanmalıdır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER