© Yeraltı Haber 2021

Orman Yönetmeliği Değişikliği, Madencilik Sektörünü ve Ülke Ekonomisini Yıkıma Sürüklüyor!

Maden Platformu tarafından, 24 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu'nun 16. Maddesi'ne ilişkin yönetmelik değişiklikleri ile ilgili kamuoyu açıklaması yayımlandı.

Yapılan kamuoyu açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“24 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu'nun 16. Maddesi'ne ilişkin yönetmelik değişiklikleri, Türkiye madencilik sektörünü ve ülke ekonomisini büyük bir krize sürüklemektedir. Dünya genelinde ülkeler madencilik faaliyetlerini güçlendirirken, Türkiye’de zengin yer altı kaynaklarının üretilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılması adeta bir akıl tutulmasıdır.

Yönetmelikte yapılan düzenlemeler, madencilik sektörü için ciddi riskler taşımaktadır. Örneğin; kısıtlı alanlar tanımının genişletilmesi ve madencilik faaliyetlerinin Orman İdaresi'nin keyfi kararlarına bırakılması, izin süreçlerindeki belirsizlikleri artıracak ve sektördeki yatırım güvenini yok edecektir. Ayrıca, orman alanlarında yerleşim yerleri ve sahil şeritlerine getirilen mesafe kısıtlamaları, Maden Kanunu'na aykırıdır ve sektörün faaliyetlerini engelleyerek ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecektir. İşletme devam ederken getirilen rehabilitasyon zorunlulukları ise büyük çaplı projelerin sürdürülmesini zorlaştırarak Türkiye'nin yer altı kaynaklarının etkin şekilde kullanımı ve ekonomiye kazandırılması sürecini sekteye uğratacaktır. Kaldı ki, Türkiye ormanlarının yalnızca binde 3’ü madencilik için geçici olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen getirilen ek kısıtlamalar, sektörü felç edecektir.

Bu yönetmeliğin devreye girmesiyle:

 

 

Bilinmesini isteriz ki, bu karar sadece madencilik sektörünü değil, Türkiye'nin kalkınmasını doğrudan hedef almaktadır. Söz konusu düzenlemeyle birlikte madencilerimiz işsiz, sanayimiz hammaddesiz kalacaktır. Bu da diğer sanayi kollarında zincirleme etkiler yaratarak üretimi yavaşlatacak, ülke ekonomisini zayıflatacaktır.

Ülkemizin gelişimine büyük bir darbe vuracak bu düzenlemenin acilen geri çekilmesini talep ediyoruz. Sektör temsilcileri olarak defalarca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü'ne ilettiğimiz görüşler dikkate alınmalı, yanlıştan bir an önce geri dönülmelidir. Aksi halde, bu kararların madencilik sektörü ve bağlı sanayiler üzerinde yaratacağı yıkıcı sonuçların sorumluluğu, bu düzenlemeyi hazırlayanların üzerinde olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanımıza, bu kritik konuyu yakından incelemesi ve madencilik sektörüne verdiği desteği sürdürmesi yönünde güçlü bir çağrıda bulunuyoruz. Türkiye’nin kalkınması ve geleceği, madencilik sektörünün varlığına bağlıdır. Bu sektör yok edilirse, ülkenin geleceği de karanlığa gömülecektir. Madencilik sektörü olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu önemli duruma hassasiyetle yaklaşacağını ve sektörümüze verdiği kıymetli desteği devam ettireceğini ümit ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

MADEN PLATFORMU”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER