© Yeraltı Haber 2021

PannErgy, Györ Jeotermal Sisteminden Rekor Isı Çıkışı Bildirdi

PannErgy Nyrt. tarafından işletilen Macaristan’ın Györ kentindeki Györ Jeotermal Sistemi, 2022 için 1 milyon GJ’lik rekor bir ısı üretti. Bu, kabaca 25.000 hanenin ısıtma gereksinimlerine ve toplam 45.000 tonluk CO2 emisyon azaltımına eşdeğerdir.

Györ Jeotermal Sistemi, üç üretim kuyusu, iki reenjeksiyon kuyusu, Bony Isı Merkezi ve 17 kilometrelik bir ısı dağıtım ağından oluşuyor. Isının en önemli iki kullanıcısı Györ Belediyesi ve Audi Hungaria Zrt tesisleridir.

Györ Belediye Başkanı Dr. Csaba András Dézsi, “Aynı zamanda doktor olan bir belediye başkanı olarak bana emanet edilen çevrenin korunmasını en önemli görevlerimden biri olarak görüyorum. Geçen yılın En Yaşanabilir Şehir ödülünün sahibi olan Györ, enerji kaynaklarının kalitesine sadece fiyat açısından değil, aynı zamanda çevre ve sağlığın korunması açısından da özel önem veriyor. Bu nedenle, bölgesel ısıtmadan da sorumlu olan belediye şirketimizi mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kullanmaya teşvik ettik. Isı kaynaklarından PannErgy tarafından üretilen jeotermal enerji, çevre dostu olduğu ve CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azalttığı için şehir için büyük önem ve fayda sağlıyor” dedi.

Başkan Dézsi sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomik başarı ve sürdürülebilirliğin el ele gittiğine inanıyoruz. Bu ruhla, ESG’yi (Çevre, Sosyal ve Yönetişim) Next Level stratejimizin temel bir unsuru haline getirdik. 2020 yılından bu yana karbon nötr dengede olan Şirketimiz, faaliyetlerinin çevresel ayak izini azaltmak için çalışmalarına devam etmektedir. Alfons Dinner, “Jeotermal enerjinin kullanımı, çabalarımızın temel direklerinden biridir.”

Györ’un ısıtma sağlayıcısı Györ-Szol Zrt., jeotermal de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının mümkün olan en kapsamlı şekilde kullanılmasını hedefliyor. Mart 2022’de ısıtma sağlayıcısı, PannErgy ile yeni bir sözleşme imzaladı ve geçen yaz %100 jeotermal ısı tedarikiyle sonuçlandı. Şehir hala yenilenebilir enerjinin payını artırmanın yollarını arıyor.

Györ jeotermal ısıtma tesisinin faaliyetleri, ilk iki üretim kuyusu ile 2015 yılında başladı. PannErgy, 2017 yılında Györ jeotermal alanını daha da geliştirmek için imtiyaz aldı. 2018 yılına kadar şirket, projenin üçüncü arama kuyusunu başarıyla açtığını bildirdi.

Kaynak: ThinkGeoEnergy

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER