© Yeraltı Haber 2021

Petrol Devleri Irak'tan Çekiliyor!

Irak Petrol Bakanı İhsan Abduccebar, British Petroleum (BP) gibi büyük yabancı petrol şirketlerinin ülkeden çekilmek istediğini açıkladı.

Irak'ta faaliyetlerini devam ettiren yabancı petrol şirketlerinin durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan Abduccebar, "Lukoil, hisselerini resmi olarak Çin şirketlerine satmak istiyor. ExxonMobil de ülkemizdeki faaliyetlerini sonlandırdı. Basra'nın Zubeyr bölgesinden bir başka İngiliz petrol şirketi daha çekilmişti. Irak'taki mevcut yatırım ortamı, büyük yatırımcıları korumaya uygun değil. Tüm büyük yatırımcılar kendilerine başka pazarlar ya da başka ortaklar arıyor. Mevcut konjonktürde bu şirketler Irak'ta kalmak istemiyor." dedi.

Irak’ın Petrol Potansiyeli

Petrol, Irak ekonomisinin dayandığı temel sektördür. Ham petrol ihracatı milli gelirin %60’ını, kamu gelirlerinin ise yaklaşık %90’ını oluşturmaktadır. Irak, dünyanın en düşük petrol ve gaz üretimi maliyetine sahip ülkelerinden birisidir. Ülkedeki petrol, göreceli olarak sığ kuyulardan çekilebilen çok büyük sahalarda bulunmaktadır. Irak’ın rezervlerinin üçte birinden daha fazlası yeryüzünün sadece 600 metre altındadır ve birleşik doğal gaz birikintilerinin petrol rezervleri üzerinde yüksek basınç oluşturmasından dolayı çok çabuk yüzeye çıkmaktadır. Bu nedenle, Irak petrolünün üretim maliyeti varil başına 1,50 dolarından daha az olabilmektedir. Bu üretim maliyeti, Suudi Arabistan’daki maliyetle eşit, diğer ülkelerden ise daha düşüktür.

OPEC üyesi olan Irak’ın (tespit edilmiş) petrol rezervi 143 milyar varildir. Irak, rezerv itibarıyla, Venezuela, Suudi Arabistan ve İran’ın ardından, dünyanın dördüncü büyük petrol ülkesidir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER