© Yeraltı Haber 2021

Petrol Devlerinden Yılın İlk Yarısınnda Karı 825 Milyar Doları Aştı!

Dünyanın en büyük 10 petrol şirketinin geliri, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45,8 artış göstererek toplam 825 milyar dolara ulaştı.

Geçen yıl, koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirler dünya da petrol tüketimini önemli ölçüde düşürdü.

Talepteki düşüşün etkisiyle petrol fiyatlarının geçen yılın ilk yarısında dip seviyeleri görmesi birçok şirketi olumsuz etkilemişti.

Petrol fiyatları bu yıl ülkelerin karantina önlemlerini hafifletmesiyle normal seviyelerine yeniden geldi. Bu durum petrol devlerinin bilançolarına da olumlu yansıdı.

10 büyük petrol firmasının bilançoları incelendiğinde de, Bp, Chevron, Eni, Equinor, ExxonMobil, Lukoil, Rosneft, Royal Dutch Shell, Saudi Aramco ve TotalEnergies gibi petrol devlerinin geliri yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 259 milyar dolar artış göstererek 825 milyar dolar seviyesine ulaştığı görülüyor.

Söz konusu şirketlerin geliri geçen yılın ilk yarısında toplam 566 milyar dolar seviyesinde kalmıştı.

2021 yılın ilk yarısında geliri bir önceki yılın aynı dönemine göre en çok artan şirketler Aramco, Chevron, Equinor ve Lukoil oldu.

Bu dönemde Aramco'nun geliri yüzde 66,8, Chevron'un geliri yüzde 54,7, Equinor'un geliri yüzde 54,2 ve Lukoil'in geliri yüzde 53,8 artış gösterdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER