Petrol Fiyatları Hız Kesmeden Yükseliyor
ENERJİPetrol fiyatları Perşembe günü rallisini sürdürdü. Brent ham petrol vadeli işlemleri Ağustos 2013′ten bu yana en yüksek seviye olan 116.83$’a yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrolü, varil başına 113.31$ ile 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Brent petrol Rusya-Ukrayna çatışmasının ardından 116 doları aştı. Avrupa Birliği, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada, Rusya’ya yaptırım üstüne yaptırım uyguluyor. Rusya merkez bankasının yurtdışında sahip olabileceği tüm yabancı varlıkları da hedef alan yaptırımlar, Rusya’dan gelen fiziksel ham petrol akışlarını etkilemeye başladı.
Rusya’nın Avrupa’ya sevk ettiği petrol ve doğalgaz arzında kesinti olacağı korkusuyla birlikte AB ve ABD’nin petrol akışına yaptırım uygulayacağı beklentisiyle petrol fiyatları hareket etmeye devam ediyor. Bunun birlikte Rusya’nın, Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını ve termal kömürünün yüzde 60’ını sağlıyor olması da denklemi zorlaştıyor.
Petrol Arzı Azalıyor
OPEC+, Mart ayında günlük 400.000 varil üretim artışını sürdürmeye karar verdiler. Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’yı içeren Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) üyeleri, varil başına 100 doları aşan fiyatlardaki keskin artışı bastırmak için rezervlerinden 60 milyon varil ham petrol çıkarmayı kabul etti. Kanada bu hafta Rus petrol ithalatını sembolik bir hamleyle yasakladı.
Tüm bunlar, petrol fiyatlarına önemli bir yukarı yönlü ivme kazandırdı ve tansiyonun yükselmesi halinde petrol fiyatlar daha da yükselebilir.
Petrol Fiyatında Yükseliş Sürer Mi?
Enerjiye yaptırım uygulanmasa bile Rus ham petrolünü boykot etmeye başlamasıyla petrol varil başına 116 doların üzerine çıktı. Avrupa doğalgazı, %60’a varan artışla yeni bir rekor kırdı ve Avrupa’da endüstriyel elektrik kesintileri olasılığını bir kez daha yükseltti. İlerleyen süreçte anlaşmazlığın devam etmesi ana ham madde elektrik ve petrol olan endüstriler üzerinde baskı oluşturabilir.
Bu kapsamda Avrupa’da yaşananlar son derece önemli olacak. Polonya, Litvanya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki rafinerileri için beş ek tanker satın almak için Aramco ile anlaştı. Deniz aşırı petrol sevkiyatı devam etmesi karşın süreçte uzaması durumunda petrol arz ve talep dengesinde bozulma devam edebilir.
Çin’in üst düzey hükümet yetkilileri, Ukrayna-Rusya savaşından kaynaklanan aksamalara ilişkin endişelerin yol açtığı enerji ve emtia arz güvenliğine öncelik verilmesi yönünde emirler yayınladı. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte yaşanacak gelişmelerde petrol fiyatındaki hareketlilik yön tayin edecektir.
Kaynak: www.tenva.org
İlginizi Çekebilir