© Yeraltı Haber 2021

Petrol Liderinden Lityum Atağı

Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) lideri Suudi Arabistan, lityumda da atağa geçti. Dünyanın ikinci büyük lityum rezervlerine sahip Şili’de yatırım seçenekleri araştırılıyor.

Maden Üretimi

Stratejik madenler arasında yer alan lityum, elektrikli araçlardan ev aletlerine ve akıllı telefonlara kadar geniş bir ürün yelpazesinin üretiminde kullanılıyor. Lityumun maden olarak üretiminin yüzde 52’sinin Avustralya, yüzde 22’sinin Şili ve yüzde 13’ünün Çin olmak üzere coğrafi olarak dünyanın kısıtlı bölgelerinde gerçekleşmesi tedarik risklerini de beraberinde getiriyor. Lityum madeninin batarya veya benzeri ürünlerde kullanılabilmesi için lityum kimyasalına ve lityum hidroksite dönüşmesi, bunun için de işlenmesi ve rafine edilmesi gerekiyor. Küresel lityum işleme kapasitesinin yüzde 60’ına tek başına Çin sahip. Bu nedenle, Çin’de lityum tedarikini kesintiye uğratabilecek herhangi bir aksaklık fiyatlara artış olarak yansıyor.

Vizyon 2030 Stratejisi

Ekonomisi çok büyük oranda petrol ihracatına dayalı Suudi Arabistan, Vizyon 2030 stratejisi kapsamında temiz enerji yatırımlarına da yöneldi. Suudi Arabistan yönetimi, batarya ve elektrikli taşıt üretiminde merkez ülke durumuna gelmeyi hedefliyor. Bu amaçla lityum ile diğer minerallere erişimi güvence altına almak için girişimlerde de bulunuyor. Suudi Arabistan Madencilik Bakanı Bandar Alkhorayaf, temmuz sonunda Güney Amerika ülkesi Şili’ye yaptığı ziyarette, Suudi Arabistan’ın Manara Minerals madencilik yatırımları firmasının Şili’de lityum cevheri üretimine yatırım yapma fırsatları aradığını açıkladı. Bakan Alkhorayaf, açıklamasında Suudi Arabistan devletine ait madencilik firması Ma’aden ile Suudi Arabistan Kamu Yatırımları Fonu’nun (PIF) ortak madencilik yatırımı firması olan Manara’nın Şili’de lityum madenciliği sektörüne yatırım yapma konusunda farklı seçenekleri analiz ettiğini de dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER