© Yeraltı Haber 2021

Petrol Üretiminde Artış Tartışmaları Devam Ediyor!

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya’nın da aralarında yer aldığı (OPEC+) Viyana’da cuma günü başlayan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yılın geri kalanında petrol üretimine dair yapılan planlara karşı çıkması sebebiyle cumartesi gününe sarkan toplantıda da bir uzlaşı elde edemedi. Uzmanlar ittifakın dağılabileceğini bu durumda ise bu yıl yüzde 40 yükselen petrol fiyatlarında Mart 2020’dekine benzer bir çöküş olabileceği uyarısını yapıyor.

Küresel petrol fiyatlarının artan talep ile beraber son 2,5 yılın zirvesine çıktı. Bu artışın ardından OPEC+ ağustos-aralık döneminde toplam arzı 2 milyon varil/gün artıracak şekilde kesintileri azaltmayı planlıyordu. Anlaşmanın 2022 sonuna kadar uzatılmasını da içeren OPEC+ arz kararına BAE’nin “üretim kotasının artırılmasını istediği gerekçesiyle” bu düşünceye katılmadığı belirtiliyor.

New York merkezli Again Capital partnerlerinden John Kilduff konu ile ilgili yaptığı açıklamasında , “OPEC konusunda bekle gör modundayız. Suudilerin grubu bir arada tutmak için ne yapmak istediğini görmemiz gerekecek” ifadesini kullandı.

Rystad Energy’den petrol piyasaları analisti Louise Dickson ise “Eğer ittifak çatırdar ve dağılırsa petrol fiyatlarının Mart 2020’de Rusya’nın OPEC+’tan çekildiğini açıklaması sonrasına benzer bir çöküş yaşayabileceğini ve bir fiyat savaşı başlayabileceğini” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER