Quaise Energy Dünya’nın En Derin Sondajını Açmayı Planlıyor
YER BİLİMLERİJeotermal girişim Quaise Energy, Dünya'nın derin yeraltı gücünden yararlanmak için 63 milyon dolarlık fon topladı.
Yeryüzünden yaklaşık 19 bin metre derinliğinde sondaj kuyuları açarak, Dünya'da her zamankinden daha derine inmeyi planlayan bir şirket, 2020'deki lansmanından bu yana toplam 63 milyon dolar topladı.
Axios, son dönemde, jeotermal enerji pazarında devrim yaratmayı amaçlayan bir girişim olan Quaise Energy'nin Şubat ayında A serisi finansman için 40 milyon dolar güvence altına aldığını bildirdi. Bu süper derin sondajın amacı, Dünya'nın derinliklerindeki ısıdan sınırsız miktarda yenilenebilir enerjiye erişmek.
BusinessWire'a göre Quaise Energy CEO'su ve kurucu ortağı Carlos Araque, "Bu finansman turu bizi temiz, yenilenebilir temel yük enerjisi sağlamaya daha da yaklaştırıyor" dedi. "Teknolojimiz, rüzgâr ve güneşten çok daha büyük bir ölçekte, dünyanın her yerinden enerjiye erişmemizi sağlayarak, gelecek nesillerin bol miktarda temiz enerjiyle çalışan bir dünyada olmasını sağlıyor."
Jeotermal enerji, güneş, rüzgâr ve hidro gibi diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına kıyasla düşük bir profile sahip. Bu enerji türü, insanlar tarafından kullanılan en eski güç kaynakları arasındadır, ancak dünyanın en büyük jeotermal üreticisi olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki net enerji üretiminin yalnızca yüzde 0,4'ünü oluşturur.
Mevcut jeotermal santraller, tektonik olarak aktif fay hatları gibi, sıcak kayaların Dünya yüzeyine yakın olduğu bölgelerde inşa ediliyor ve bu da gezegenimizin doğal ısısından faydalanmayı ve buharla çalışan elektriğe dönüştürmeyi kolaylaştırıyor. Ancak bitkiler, gezegenin yüzeyinin birkaç metre altında küresel olarak bulunan sıcak kayaya erişebilirse, jeotermal enerji dünyanın enerji ihtiyaçlarını karşılamada çok daha büyük bir rol oynayabilir.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nün (MIT) bir yan ürünü olan Quaise, güçlü bir manyetik alanda elektronlar tarafından desteklenen milimetre dalga ışık demetleri çeken Gyrotron olarak bilinen vakum tüplerini kullanarak bu teknolojiye öncülük etmeyi amaçlıyor. Şirket, bu cihazları kullanarak, her ikisi de yaklaşık 12 bin metre uzunluğunda olan Rusya'nın Kola Superdeep Borehole veya Katar'ın Al Shaheen petrol kuyusu gibi şimdiye kadar yapılmış en derin deliklerin neredeyse iki katı kadar Dünya'yı delmeyi planlıyor.
Gyrotronlar, nükleer füzyon deneylerinde plazmayı ısıtacak kadar güçlüdür, bu da onları, yeraltı kayalarının yaklaşık 500°C sıcaklıklarda yuvarlandığı 19 bin metrelik benzeri görülmemiş derinlikleri araştırmak için ideal bir araç haline getirir. Bu yakıcı ortama pompalanan su, verimli bir şekilde elektriğe dönüştürülebilen buhar olarak anında buharlaşacaktır.
Araque ve Quaise'deki ekibi, önümüzdeki birkaç yıl içinde tohum paralarını prototip teknolojilere aktarmayı planlıyor. ScienceAlert'e göre şirket, 2028 yılına kadar kömür yakıtlı elektrik santrallerini jeotermal enerji noktalarına uyarlamayı hedefliyor. Araque'a göre, bu süper derin deliklerin sondajı birkaç ay sürecek, ancak kurulum tamamlandıktan sonra bir bölgeye bir yüzyıla kadar sınırsız enerji sağlayabilecekler.
Bu kullanılmayan derindeki Dünya kaynağı, medeniyetimizin insan kaynaklı iklim değişikliğinin ana nedeni olan fosil yakıtlara olan bağımlılığı sona erdirmeye yönelik çok yönlü bir yaklaşımın parçası olarak ortaya çıkabilir. Jeotermal enerji, güneş, rüzgâr, hidro ve nükleer füzyonun yanında temiz bir güç kaynağı olarak ortaya çıkabilir ancak bu muhtemelen uzun bir zaman alacaktır.
İlginizi Çekebilir