© Yeraltı Haber 2021

Rio Tinto ile China Baowu 2 Milyar Dolarlık Ortak Proje Geliştirecek

Rio Tinto yaptığı açıklamada, Pilbara bölgesindeki üretimini desteklemek için Batı Avustralya'da 2 milyar dolarlık bir demir cevheri projesi geliştirmek için en büyük müşterisi China Baowu Steel Group ile birlikte çalışacağını söyledi.

Anlaşma dünyanın en büyük demir cevheri ihracatçısı ve alıcısı olan Avustralya ve Çin arasındaki gergin ilişkilerin ortasında gerçekleşti- Pekin'in yakın zamanda demir cevheri alımlarını merkezileştirme yönündeki baskısı, Rio, BHP Group ve Fortescue Metals gibi madencilik devlerini vuracağı endişelerini artırdı.

Muhasebe firması KPMG ve Sidney Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin'in Avustralya'ya yaptığı doğrudan 2021’de 585 milyon dolarlık yetersiz yatırıma karşılık 2016'da 11,54 milyar dolar ile 2016'dan bu yana istikrarlı bir düşüş gördü.

Ancak Rio Tinto Şirketi, geçen hafta, demir cevheri alımlarını merkezileştirmek için kurulan yeni Çin devlet kurumuyla stratejik bir ortaklık kurduğunu söyledi.

Pilbara'daki Western Range projesi hakkında Rio Tinto Şirketi, projeyi geliştirmek için 1,3 milyar dolar yatırım yapacağını ve projede %54 hisseye sahip olacağını, devlete ait China Baowu'nun ise kalan hisseye sahip olacağını ve 700 milyon $ yatırım yapacağını söyledi.

Anlaşma, Avustralya ve Çin'deki hükümetlerin yanı sıra Rio hissedarlarının onayına tabi.

Rio ve China Baowu ayrıca, dünyanın en büyük çelik üreticisi China Baowu'nun Pilbara'daki Western Range projesinden yaklaşık 13 yıl içinde 126,5 milyon tona kadar demir cevheri satın alacağı bir satış anlaşması imzaladı.

"Rio ve Baowu'nun Pilbara'nın doğu bölgesinde zaten bir ortak girişim anlaşmasıbulunmakta. Sidney'deki Morningstar'da madenciliği kapsayan hisse senedi analisti John Mills, "Bugünkü anlaşma, esasen Batı Pilbara Sıradağları'ndaki anlaşmanın bir uzantısıdır" dedi.

Rio Tinto, projedeki inşaatın 2023'ün başlarında başlamasının beklendiğini ve ilk üretimin 2025'te beklendiğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER