© Yeraltı Haber 2021

Rio Tinto'nun Turquoise Hill'i devralması, Quebec Yasası ile Süresiz Olarak Askıya Alındı

 

Kanadalı Turquoise Hill Resources (TSX: TQR), Quebec'in en iyi menkul kıymetler düzenleyicisi işlemi gözden geçirmeye karar verdiğinden, şirketin Rio Tinto (ASX, LON: RIO) tarafından önerilen 3,3 milyar dolarlık devralma teklifine ilişkin hissedarların oylamasını süresiz olarak erteliyor.

Montreal merkezli şirket, Autorité des Marchés finansörlerinin (AMF) Rio Tinto ile muhalif hissedarlar arasında bir yan anlaşmanın yasal olup olmadığını araştırdığını söyledi.

Şirket Çarşamba günü yaptığı açıklamada, AMF, işlemin şu anda kamu yararına yönelik endişeleri artırmak için yapılandırılmış olduğunu düşünüyor olduğunu belirtti.

Azınlık hissedarı Caravel Capital Investments, geçen hafta Rio Tinto, Pentwater Capital Management ve SailingStone Capital Partners tarafından imzalanan anlaşmanın muhaliflere küçük hissedarlara göre ayrıcalıklı muamele sağladığını söyledi.

The Globe and Mail, Caravel'in hem Ontario Menkul Kıymetler Komisyonu'na hem de AMF'ye adalet gerekçesiyle şikayette bulunduğunu bildirdi.

Yeni gecikme, Moğolistan'daki dev Oyu Tolgoi altın-bakır madeninin doğrudan mülkiyetini Rio Tinto'ya verecek olan anlaşmayla ilgili başka bir belirsizlik katmanı ekliyor.

Anlaşmaya göre, her iki yatırımcıya da tüm Turquoise Hill hissedarlarına teklif edilen devralma tutarının %80'i ve bir hakem kararının ardından kalan %20 artı faiz ve potansiyel olarak çok daha fazlası ödenecek.

Turquoise Hill'in Rio tarafından satın alınmasına açıkça karşı çıkan iki firma, başlangıçta 1 Kasım'da yapılması planlanan hissedar oylamasını iptal etmeyi kabul etti, ardından 8 Kasım'a ve Salı günü tekrar 15 Kasım'a taşındı.

Hissedarlara farklı muamele

Şimdi “belirlenecek bir tarihte” verilecek kararla, Turquoise Hill, “azınlık hissedarlarına farklı muamele” olarak nitelendirdiği konuyu ele almak için Rio temsilcileriyle görüşüyor ve komiteyi tatmin eden bir anlaşmaya varılırsa, güncellenecek.

Rio Tinto'nun Turquoise Hill ile özellikle Oyu Tolgoi'nin genişlemesini nasıl finanse edeceği konusunda zorlu bir ilişkisi var. Madencilik devi, Turquoise Hill'in azınlık hissedarlarından bazılarının şirket üzerinde uyguladığı kontrol konusunda da eleştiri aldı.

On yıldır Oyu Tolgoi'nin açık ocağından bakır çıkaran Melbourne ve Londra merkezli firma ve Moğol hükümeti, madenin 7 milyar dolarlık genişletilmesi konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlığı bu yılın başlarında sona erdirdi.

Tamamlandığında, Oyu Tolgoi'nin yeraltı bölümü, üretimi 2019'da 125.000-150.000 tondan en erken 2025 yılına kadar beklenen en yüksek üretimde 560.000 tona çıkaracak. Bu, onu birkaç yıl içinde faaliyete geçen en büyük yeni bakır madeni yapacak.

BMO Metals ve Madencilik analistleri bir notta, "Rio Tinto'nun Turquoise Hill'deki hissesi üzerindeki stratejisi uzun yıllardır tartışma konusuydu, ancak bunun azınlıkları önceki şekle göre satın alma teklifiyle sonuçlanacağının düşünülmemiş olduğunu yatırımcılara iletti.

BMO Alexander Pearce ve David Gagliano Eylül ayında, Başka yerlerde bakır fırsatlarının kıtlığı göz önüne alındığında, yakın zamanda düşen risk profiliyle birleştiğinde, belki de Oyu Tolgoi maruziyetini artırmanın artık mantıklı olduğunu belirtti.

Rio Tinto CEO'su Jakob Stausholm, önerilen devralmanın yönetimi basitleştireceğini, verimliliği artıracağını ve Oyu Tolgoi projesinin uzun vadeli başarısı için daha fazla finansman kesinliği yaratacağını söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER