© Yeraltı Haber 2021

Rus Çelik Üreticisi MMK, Amerika'nın Yaptırım Listesine Eklendi

Rus çelik üreticisi MMK (Magnitogorsk Iron & Steel) ve başkanı Viktor Rashnikov, Amerika Birleşik Devletleri tarafından resmen yaptırım uygulanan kuruluşlar listesine eklendi.

Bu hareket, Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak, çelik imalat yaptırımlarının Rusya’ya daha fazla ekonomik acı çektireceği umuduyla cezalandırıcı önlem olarak nitelendirildi.

Çelik üretimi duyurusu, ABD Hazine Bakanlığı’nın bir parçası olan Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi’nden (OFAC) geldi. Bu durumda, hedeflenen şirketlerin birçoğu Rus rejimi için büyük gelir üreticisi olan sanayi üreticileridir. Ofis, Rashnikov’un “Avustralya, Kanada, AB, İsviçre ve İngiltere tarafından da yaptırım uygulandığını” da sözlerine ekledi.

MMK, Magnitogorsk Demir Çelik üretim tesisinin dünyanın en büyük çelik üretim tesislerinden biri olduğu kabul edilebilir bir gerçektir. OFAC’a göre 2 Ağustos bildiriminden itibaren, tarafların MMK veya MMK’ya bağlı kuruluşlar ile olan mevcut işlemlerini durdurmak için 1 Eylül’e kadar süreleri var. 28 Şubat tarihli bir rapora göre, MMK geçen yıl yaklaşık 14 milyon metrik ton ham çelik üretti. Bu, yıldan yıla %17’lik bir artışı temsil ediyordu. 

Yeni yaptırımlar MMK’nın Türkiye’deki yan kuruluşuna da yayıldı. Son yaptırımlar, Rus grubun Türkiye’nin güneyindeki Hayat ilinde bulunan yan kuruluşu MMK Metalurji’ye de uzanıyor. MMK Metalurji’nin yılda 900.000 metrik ton kapasiteli Hot Dip Galvanizing hattına sahip olması bu kuruluşu önemli kılıyor. Bu da çelik piyasasında küçük bir “teminat hasarı”ndan daha fazlasını temsil ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER