© Yeraltı Haber 2021

Rusya’dan Türkiye’ye Temiz Enerjide İşbirliği Çağrısı!

Rusya-Türkiye Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu’nun 17. dönem toplantısı kapsamında Moskova’da Rus-Türk İş Forumu gerçekleştirildi.

Forumda konuşma yapan Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Rus ekonomisinin farklı sektörlerinde 3 binden fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Novak, Rusya ve Türkiye iş dünyasına iklim kaygıları nedeniyle fosil yakıt dışında temiz enerji projelerinde de işbirliğinde bulunma çağrısı yaptı.

Rusya ve Türkiye iş dünyasına, iklim ve temiz enerji alanında potansiyel projeleri inceleme ve geliştirme çağrısında bulunan Novak, “Şu anda belirli oranda bir dengesizlik var. Rusya’dan Türkiye’ye çeşitli enerji ürünlerinin sevkiyatının daha fazla yapıldığını görüyoruz. Bu ürünler arasında gaz, doğalgaz, petrol ürünleri, kısmen kömür yer alıyor, yüksek teknoloji sektöründe de daha düşük bir oranda bu görülüyor. Bu da tam olarak geliştirilmesi gereken bir potansiyel… Hidrojen, karbondioksitten faydalanma, bu yeni enerji kaynaklarının taşınması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi yönünde ortak bir zemin bulmamız gerekiyor. Bu sebeple sizleri bu alanda düşünmeye ve tartışmaya çağırıyorum” dedi.

Enerji, tarım, ticaret ve bilişim, ilaç, gemi ve uçak inşaatı gibi birçok alanda işbirliği yapıldığını hatırlatan Novak, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bugün ekonomik kalkınma bakımından itici güç haline gelen diğer başka sektörler var. Bildiğiniz gibi ekonomilerdeki karbon yoğunluğunun, kirletici ve karbondioksit emisyonlarının azaltılmasının amaçlandığı iklim gündemi gibi bir yönelim var. Bu da gelecekteki işbirliği alanlarımızdan biri. Hidrojen, karbondioksitten faydalanma, bu yeni enerji kaynaklarının taşınması için yeni teknolojilerin geliştirilmesi yönünde ortak bir zemin bulmamız gerekiyor. Bu sebeple sizleri bu alanda düşünmeye ve tartışmaya çağırıyorum."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER