© Yeraltı Haber 2021

Rusya'nın Petrol Ve Doğal Gaz Rezervlerinde Son Dakika!

Rusya Doğal Kaynaklar Bakanı Aleksandr Kozlov, ülkesinin mevcut petrol ve doğal gaz rezervleri hakkında açıklamalarda bulundu. Petrol rezervlerinin mevcut üretimle 59 yıl, doğal gaz rezervlerinin de 103 yıl yeteceğini belirten Kozlov, jeolojik keşiflere yatırım yapılarak rezervlerin artırılabileceğini kaydetti.

Kozlov, rezervlerin azalması durumunda jeolojik keşif hacminin artırılması ile yeni rezervler elde edilebileceğini belirterek, “Bazı yerlerde kaynaklar tükenirken, henüz tam olarak el atılmamış alanlar da bulunuyor. Her halükarda, ulaşılması zor yerler de dahil olmak üzere, jeolojik keşifleri geliştirmek gerekiyor” dedi.

Yakıt ve Enerji Kompleksi Merkez Sevk Ofisi'nin açıkladığı verilere göre, Rusya'da 2020 yılında petrol ve gaz kondensat üretimi yüzde 8.6 düşüşle 512.68 milyon tona geriledi. Rusya, 2019 yılında Sovyet sonrası rekoru kırarak 568 milyon ton petrol ve kondensata üretimi gerçekleştirmişti. Geçen yıl gaz üretimi ise 692,33 milyar metreküp olarak gerçekleşmişti.

2021 yılının nisan ayı başlarında, Rusya Yeraltı Kaynaklarını Kullanma Federal Ajansı (Rosnedr) Başkanı Yevgeniy Kiselev, yerel gazeteye verdiği demeçte, Rusya'daki petrol rezervlerinin 58 yıl süreceğini ve bunun kârlı olanlarının sadece 19 yıl süreceğini açıklamıştı.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu sürecin sürekli olarak uzayacağını belirten Kisilev, petrol rezervlerinin sonsuza kadar var olacağını ileri sürmüştü.

Gaz rezervlerinin 60 yıldan fazla bir süre yeteceğinin altını çizen Kiselev, “Petrol ve gaz alanında büyük sorunlar görmüyoruz. Gaz geri kazanım faktörü artıyor, gaz çıkarım çalışmalarının daha zor olduğu çok derinlere, stratigrafik seviyelere inilebiliyoruz. Kaynaklar, geleneksel gaz üretim bölgelerinde tükeniyor ve yeni bir nakliye ve üretim altyapısının oluşturulduğu Kuzey Kutbu, Doğu Sibirya, Yamal'ın kuzeyine taşınıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER