© Yeraltı Haber 2021

Şimdi o gençler petrol üretiminde çalışıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak Gabar’da günlük 75 kuyuda 71 bin varillik petrol üretiminin gerçekleştirildiğini belirtti.

Bakan Bayraktar, CNN Türk’te Tarafsız Bölge programına katılarak gazeteci Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtladı. 

Bakan Bayraktar, Suriye’deki yaşamın normale dönmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı olduğunu belirterek enerji altyapısında her şeyin eksik olduğunu söyledi. Suriye’ye uzmanlardan oluşan iki ayrı heyeti gönderdiklerini kaydeden Bayraktar, altyapı sorunlarının çözülmesinin ülkeye olan gönüllü dönüşleri artacağını söyledi.

Bayraktar, yönetimin olgunluk kazanmasından sonra muhataplar netleştikten sonra Suriye’ye üst düzey bir ziyaret düşündüğünü anlatarak mevcutta harekât bölgelerine 210 megavatlık elektrik verdiklerini bunu güneye götürme arayışında olduklarını bildirdi. Kilis’teki mevcut doğal gaz hattını Halep’e taşıyabileceklerini vurgulayan Bayraktar, “6 aylık süreç içerisinde Halep’e 500 megavata kadar elektrik ihracına başlayabiliriz. Bir sene içerisinde boru hattıyla birlikte Halep’teki santral beslenebilir.” dedi.

Bayraktar, Suriye’nin 2000’li yılların başında 630 bin varil petrol üreten bir ülke olduğunu anımsatarak İyi bir saha etüdü ve sismik bir çalışmayla potansiyel artabilir. Bakımı, işletilmesi bu rakamlar yukarı çıkabilir.” diye konuştu. 

Gabar’da günlük 75 kuyuda 71 bin varillik petrol üretiminin halihazırda gerçekleştirildiğini, bunun dünya standartlarında en kaliteli petrol olduğunu bildiren Bayraktar, “71 bin varilin yıllık ekonomik değeri 2 milyar dolar. Gabar’da hedefimiz 100 bin varil. Günlük Türkiye üretimimiz, 127 bin varil oldu.  Geçmişte terör neyden besleniyordu? İnsanların ümidi., hayali yoktu. Gençler dağlara çıkıyordu. Şimdi o gençler petrol üretiminde çalışıyorlar.” dedi. Bayraktar, Türkiye’nin enerjide bağımsızlığının kendilerinin kızılelması olduğunu bildirerek Türkiye’nin yurt dışında günlük 41 bin varillik petrol üretimi bulunduğunu söyledi.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin Türkiye Petrolleri operatörlüğünde ilk kez yurt dışı operasyonunu Somali’de gerçekleştirdiğini ifade eden Bayraktar, Oruç Reis’in Somali denizlerinin MR’ını çekeceğini belirlenen sahasının 3’te 1’inin taramasının bittiğini söyledi. Bayraktar, sismikten sonra sondaj kararı almayı önemsediklerini belirterek Karadeniz’deki ve Akdeniz’deki aramalarla kabiliyetlerini geliştirdiklerini, sondaj maliyetlerini yüzde 80-90 azalttıklarını dile getirdi.

Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 7 milyon metreküp üretime ulaştıklarını, 3 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının Karadeniz’den karşılandığı açıklayan Bayraktar, Çanakkale’de hazırlanan yüzer üretim tesisinin 2026’da devreye girmesiyle günlük üretimi 20 milyon metreküpe çıkartacaklarını söyledi. Bayraktar, 2028’de Karadeniz’deki üretimle Türkiye’deki tüm konutların doğal gaz ihtiyacını karşılayabileceklerini ifade etti. 

Yenilenebilir enerjide sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerini aktaran Bayraktar, Türkiye’deki konutlarda kullanılan elektriğin tamamının rüzgâr ve güneş enerjisinden karşılandığını dile getirdi. Bayraktar, bu doğal gaz ile karşılansaydı 8 milyar dolarlık bir faturanın ortaya çıkacağını vurgulayan güneş ve rüzgârda 2035’te 120 bin megavata çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi.

2025’i, enerjide reform ve yeni yatırım dönemi olarak tanımlayan Bayraktar, yenilenebilir enerjide izin süreçlerin kısaltmayı amaçladıklarını kaydetti. Bayraktar, elektrik ve doğal gaz faturalarında verilen devlet desteklerinden bahsederek toplam abonelerin yüzde 3’ünü oluşturan yüksek tüketim grubunun elektrik maliyetlerini kendilerinin karşılayacağını dile getirdi. 

Enflasyonu dikkate alarak belki yıl içinde bir ayarlamayla, bir düzenlemeyle yani bir kerelik bir düzenleme olabileceğini anlatan Bayraktar, “Maliyetlerimize, dünyada gelişen maliyetlere bakarak bir değerlendirme yapabiliriz. Muhtemelen ilk çeyreği böyle geçirmeyi düşünüyoruz.” dedi. 

Bayraktar, 2024’te doğal gaz ve elektrik desteğinin 430 milyar lira olduğunu söyleyerek 2024’te bor üretiminde rekor kırıldığının altını çizdi. Borda 1,3 milyar doları aşan bir ihracat olduğunu bildiren Bayraktar, “Borun yüzde 97’sini ihraç ediyoruz.” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER