© Yeraltı Haber 2021

Sismik Aktivite Hasan Dağı Volkanizmasını Tetikliyor!

Türkiye'nin 2. büyük volkanik dağı olan Hasan Dağı'nda bölgede yaşanan depremlerden sonra hareketlilik gözlendi. Aksaray AFAD Müdürü Cezmi Türkmen yaptığı açıklamalarda,  “Depremlerin ardından yaptığımız incelemede magma tabakasındaki hareketliliği, yükselmeleri gördük ve tespit ettik” dedi.

Yapılan incelemelerde önceki yıllarda yaşanan depremler sonrasında da gaz çıkışı gibi volkanik faaliyet habercisi olabilecek emarelere rastlanmıştır. Stratovolkan olarak bilinen Erciyes’ten sonraki ikinci büyük volkanik dağın bilinen son püskürmesi ise Holosen döneminde yani geçtiğimiz 10 bin yıl içinde gerçekleşmiştir.

Hasan Dağı volkanizmasına ilişkin tespit ettikleri belirtilerin incelemesi gerektiğini ifade eden Cezmi Türkmen açıklamalarına şöyle devam etti, "Dolayisiyla biz Hasan Dagi’nin volkanik aktivitesinin incelenmesi ve takip edilmesi gerektigine karar verdik. Aksaray Üniversitesi bilim adamlarimiz da takip edelim dediler. Böyle bir görüs birligi oldu aramizda. Bunu da projelendirdik. Oradaki çalismamiz şu: Özellikle Hasan Dagi’nda sensörler, GPS’ler ve ölçüm aletleri kuracagiz. Fiziksel ölçüm aletleri kuracagiz. Kabuk hareketlerini ve kabarmalarini takip edecegiz. Bazi bölgelerde sicak su çikislari var. Bunlarin isilarini ölçecegiz. Çünkü belli bir isida, normalde 55 derece ama bu isi yükseldigi zaman bir hareketlilik var demektir. Bu volkanizmanin harekete geçmesinin birçok parametresi var. Ama biz bu parametrelerin hepsini ölçecegiz. Sicaklik ölçecegiz, ayni zamanda gaz ölçümleri yapacagiz. Kimyasal gaz ölçümleri yapacagiz. Bunlarin hepsini tek potada degerlendirecegiz. Ayni zamanda bizim buradaki amacimiz, volkanizma zaten birden bire aniden patlamaz. Öncelikle belirtiler var. Bu belirtileri biz çok rahatlikla ölçebiliyoruz. Ama bizim amacimiz normalde 2 veya 3 ay önce belirti veren bir volkani daha önceden tespit edip, hareket ve aktivite varsa daha önceden tespit edip çalisma için zaman araligi, zamani artirmak. Tek amacimiz bu. Hasan Dagi volkanizmasinin da hareketliligini bu projeyle takip edecegiz”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER