© Yeraltı Haber 2021

Son Dakika: Bartın'da Maden Ocağında Patlama!

Bartın'ın Amasra ilçesinde bir maden ocağında patlama meydana geldi. AFAD, sağlık ekipleri ve itfaiye olay yerine acil olarak gönderildi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde meydana geldiği öğrenilen patlama, saat 18:45 sularında gerçekleşti.

Ocakta maden işçilerinin mesaide olduğu bilgisi alındı. 

İlk değerlendirmelere göre patlamanın grizu patlaması nedeniyle meydana geldiği düşünülmektedir. Patlama eksi 300 - 350 kotları arasında gerçekleşti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan maden faciası sonrasında hayatını kaybedenlerin sayısının 41 olduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaptığı açıklamada "11 yaralımız hastanelerde, 6'sı yine Sağlık Bakanlığı'mızın ambulanslarıyla İstanbul'da Çam Sakura Şehir Hastanesi'nde; 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi'nde, 2'si ise özel hastanede, 1'i taburcu oldu." dedi.

Metan Gazı (Grizu) Patlaması

Grizu patlaması, belli oranlardaki metan  gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır. En kolay patlama metan oranının %8, en şiddetli patlama ise %9,5 olduğu durumda gerçekleşir. Tutuşturma kaynakları açık ateş, fazla ısınan yüzeyler, sürtünme ve elektrikle oluşan kıvılcımlar olmaktadır. Soma faciasında da gerçekleşmiştir (Kaynak: Wikipedia).

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER