© Yeraltı Haber 2021

Son Dakika: Kahramanmaraş'ta 7.4 Büyüklüğünde Deprem!

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 ve Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Diğer yandan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep ve Adıyaman'da çok sayıda deprem meydana geldi. Depremin 7 kilometre derinlikte oldu kaydedilmiştir. Artçı sarsıntılar ise 6.6 büyüklüğüne kadar ulaşmıştır. 

Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir.

Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün konu ile ilgili açıklamaları şu şekildedir "Doğu Anadolu Fayı dünyanın en önemli faylarından bir tanesi ve Elazığ depreminden sonra bu fay hattına büyük dikkat çekildi. Özellikle de Kahramanmaraş Pazarcık Türkoğlu yöresine. Bu bölgede 1513 yılında 7'nin üzerinde olduğu tahmin edilen bir deprem var. Pazarcık fayı DAF bir kaç kolay ayrılmaktadır, bu kollardan bir tanesi 800'lü yıllarda büyük bir deprem üretmiştir ve daha sonra sessiz kalmıştır. Uzun süre deprem üretmemiş olması gelecekte büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Farklı bilim insanları tarafından buradaki deprem ihtimaline çoğu kez dikkat çekilmiştir, dolayısıyla beklenen ve bilinen bir depremdir. Amerika, Fransa ve Almanya'daki rasathanelerde farklı değerler gelmiştir. 23 yıldır yaşanan en büyük deprem olmuştur. 7 kilometre derinliğinde sığ bir depremdir bu özellik yüzeyde şiddetinin büyük olduğunu göstermektedir. Yüzeyde yapılan ivme ölçümleri 0.6 g mertebesindedir. Bu ivme 17 Ağustos 1999 depremine aşağı yukarı eşittir. Deprem süresini 1 dakikayı aştığı görülmüş olup bu durum hasarı arttırmaktadır."

AFAD'ın geliştirmiş olduğu AFAD Acil Çağrı uygulamasından enkaz altında bulunanların ve yardım bekleyenlerin kullanması gerekmektedir. Uygulamanın yoğunluktan dolayı kullanılamaması ihtimaline karşın işi olmayanların indirmemesi önemlidir. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu sosyal medyada dezenfermasyon yapılmamasını, telefonların gereği ve acil durumlar dışında kullanılmamasını talep etmiştir. Soylu, trafiğe dikkat edilmesi, sağlık ekiplerine öncelik sağlanması konusunda da önemli uyarılarda bulunmuştur. Kızılay kan bağışı çağrısında bulunmuştur. 

AFAD'ın yaptığı uyarılar:

ÖNEMLİ! Yolları, bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri ve acil yardım araçları için boş bırakın. 

Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız.

Hayati durumlar haricinde telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.

Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin.

Yolları, acil yardım araçları için boş bırakın. 

Hayati durumlar haricinde telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER