© Yeraltı Haber 2021

Sudan’dan; ABD ve Çin'e 'Hedasi Barajı' İçin Destek Çağrısı!

Sudan, ABD'li ve Çinli yetkililere Etiyopya’nın Nil Nehri üzerine inşa ettiği ve kıyıdaş ülkeler arasında büyük krize neden olan Hedasi Barajı’nın ikinci kez doldurulmasından önce tüm taraflar için bağlayıcı bir anlaşma sağlanması gerektiğinin önemine belirterek, barajın yeniden doldurulmasını kabul etmediklerini açıkladılar.

Egemenlik Konseyinden yapılan açıklamada, Konseyin Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu Hımidti, Sudan’ın Etiyopya’daki baraj ile ilgili tüm taraflarının ortak bir anlaşmaya varması konusundaki tutumunun sabit olduğunu belirtti.

Bu doğrultuda ABD Temsilcisi Feltman da başarılı olunabilmesi için Sudan ile koordinasyon ve iş birliğinin önemini vurguladı.

Sudan Dışişleri Bakanı Meryem Sadık el-Mehdi, Çinli mevkidaşı Vang Yi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, bölge ile ilgi son gelişmeleri ve özellikle Hedasi Barajı meselesini ele aldı.

Anlaşma olmadan barajın tekrar doldurulmasını istemediklerini belirten Sudan Dışişleri Bakanı, Çin’den Etiyopya’ya baskı yapmasını ve Sudan’ın bu konudaki tutumunu desteklemesini istedi.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ise bir an önce anlaşmaya varılmasının önemine dikkati çekti.

Mısır ve Sudan, üçlü bir anlaşma imzalanmasını isterken, Etiyopya anlaşma olmasa da barajı temmuz ayında ikinci kez doldurmak istiyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER