© Yeraltı Haber 2021

Tarihte Bugün: Uzun Mehmet İlk Maden Kömürünü Buldu!

8 Kasım 1829 tarihinde Uzun Mehmet, Zonguldak Ereğli’de ilk taş kömürünü buldu. Bu tarihten sonra 1848 yılında Zonguldak’ta taş kömürü üretilmeye başlandı.

Uzun Mehmet tarafından 1829 yılında bulunan ve 173 yıldır üretimi yapılan taş kömürü, Zonguldak havzası için en önemli kaynaklar arasında yer alıyor.

Kaynaklarda Uzun Mehmet’in taş kömürü öyküsü ise şöyle anlatılıyor:

"Uzun Mehmet, Ereğli'ye bağlı Kestaneci köyündendir. 1820'li yıllarda Ereğli'nin belli başlı ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesinden olduğu bilinir. Uzun Mehmet, askerliğini bahriye eri olarak yapmıştır. Terhis olurken kendisine subayları tarafından kömür numunesi gösterilmiş ve memleketine dönünce siyah taşlardan araması istenmiştir.

Uzun Mehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider. Hasat sonu olduğu için değirmen tamamen doludur. Uzun Mehmet, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur. Bir anda askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir.

Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar. Taşların yandığını görünce çok sevinir. Ertesi gün aynı yere gizlice giderek daha geniş arama yapar. Bazı yerleri kazan Uzun Mehmet, çuvala koyduğu kömür numunelerini İstanbul'a götürür. Padişah II. Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzun Mehmet'i 50 altınla ödüllendirir.

Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer.

Uzun Mehmet’in bir resmi bulunmadığı için heykeli dikilememiştir. Bunun yerine adına “Uzun Mehmet Anıtı” denilen bir madenci feneri dikilmiştir. Bugün her siyah kömürde Uzun Mehmet’in kara alınyazısı bulunurken, Onun vatan aşkı, yurt ve ulusuna hizmet sevgisi, yanan her kömürde bir kor gibi parlamaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER