© Yeraltı Haber 2021

“Taşa Değer Katanlar” Bir Araya Geldi!

6. Uluslararası Taş Kongresi, İzmir Mimarlık Merkezi'nde gerçekleştirildi. "Taş Değer Katar-Taşa Değer Katanlar" temasıyla düzenlenen 6. Uluslararası Taş Kongresi'nde Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Macaristan, Portekiz ve Türkiye'den konuşmacılar bir araya geldi. Bilim insanlarının yanı sıra mimar, taş üreticisi, uygulamacı ve kullanıcılar da katılım gösterdiği ve 12 oturum, 5 panel, 81 konuşmacı ve 29 moderatörden oluşan kongreye Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Azgın, Maden ve Petrol İşleri(MAPEG)  Genel Müdürü Cevat Genç, Ege İhracatçılar Birliği(EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Maden İhracatçıları Birliği(EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye Maden İhracatçıları Birliği (TİM)  Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği(İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cahit Karakullukçu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı ve çok sayıda sektör temsilcisi katılım sağladı.

İzmir Doğaltaşa Daha Çok Değer Katacak
Törenin açılış konuşmasını yapan Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu yaptığı konuşmasında, "Sürdürülebilirlik Türkiye'nin temel sorunlarından biri. Bunun için devamlılığı sağlamak lazım. O yüzden atılımlar önemli. 14 yıldır bu kongreler yapılıyor. Bu görkem ve hareketliliği devam ettiriyoruz. 3 defa pandemi nedeniyle tarih değişti. Pandemiye rağmen önemli yol kat ettik. 11 ayrı birimde 61 arkadaşım bu iş için hizmet verdi.  Daha önce akademik nitelikte olan kongreyi bu kez farklı boyutlara taşımak gerekiyordu. Uluslararası 2 forum yapmıştık. 16 ülkenin katılımıyla çalıştay yapılacak ve bu çalıştayda İzmir mermerin merkezi olduğunu kanıtlamış olacak. Daha önce yaptığımız toplantılarda Türkiye'nin doğaltaş üssü olmasını istediler. Hindistan Pakistan ve İran delegelerimiz 'Biz Türkiye'nin Anadolu'nun doğaltaş üssü olmasını istediler. Bu kabul edilirse Avrupa'ya ihracat edilen taşlar Anadolu'ya taşınmış olacak. Bu ülkeyi kalkındırmak istiyorsak ben odaklı değil biz odaklı hareket etmeliyiz. Taşa katılacak değerler ile ihracatımızın artacağını, ülkemizin kalkınacağını inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Taşa Katılacak Değerle İhracat Artacak

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Azgın kongrede yaptığı konuşmasında, ihracatı arttırmayı ve geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Ülkemiz en büyük doğaltaş rezervine sahip. Amacımız ihracatımızı geliştirmek. Ocak-Temmuz döneminde ihracatımız artış gösterdi bunda sanayicini ve ihracatçılarımızın büyük emeği var. Taş Kongresinin başarılı geçmesini diliyoruz. Fuardan da büyük sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Bakanlık olarak her zaman yanınızdayız. Sizlere ulaşılabilir olmak istiyoruz. Elimizden gelen bir şey olduğunda bizden her zaman destek isteyebilirsiniz. Taşa katılacak değerler ile ihracatımızın artacağını, ülkemizin kalkınacağını inanıyorum" dedi.

Maden İhracatında Rekor

Kongrede kürsüye gelen EMİB Başkanı Mevlüt Kaya, madencilik sektöründe ihracat rekoru kırıldığını belirterek "Mottomuz her zaman 'İnadına ihracat inadına üretim' oldu. Ben değil biz dedik kolektif çalışma dedik. Bunu başardık bunu başarırken kamuda olmasaydı başaramazdık. Sahadan götürdüğümüz her konuda yanımızda oldular. Biz de onları asla yanıltmadık. Güven veren o inanılmaz sermayeyi kullandık. Biz olmaya devam edeceğiz. Maden sektörü ihracatı 6 milyar dolara rekora doğru gidiyor. Bunun 3 milyar doları doğaltaş. Yüzde 70 oranında işlenmiş ürünler yer alıyor. Artık mimarlarımızla tasarımcımızla 3 boyutlu düşünen arkadaşlarımızla 83 milyonun sahip olduğu bu değerleri gerçek fiyata satmak durumundayız. Yerel dinamiklerimizi aktif hale getirerek kendi öz denetimimizi yapacağız. Sürdürülebilir madencilik dediğimizde insan ve çevrede amayı kullanmayacağız" dedi.

Türk Mermerinin Değeri Artacak

TİM  Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İMİB Başkanı Aydın Dinçer, konuşmasında kongrenin dünyada Türk mermerinin önemini ve markalaştırma çalışmalarına katkı sağlayacağının altını çizdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER