© Yeraltı Haber 2021

TOBB’dan 'Madencilik Fonu' Talebi!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) sektör meclisleri raporunda, madencilik sektöründe proje finansmanı mekanizmasının aktif hale getirilmesi istendi, projelerin desteklenmesi için 'Madencilik Fonu' kurulması talebinde bulunuldu.

TOBB sektör meclisleri tarafından "Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu" hazırlandı.

Raporda, Türkiye'nin maden kaynakları açısından potansiyeli ve maden çeşitliliği açısından önemli ham madde kaynaklarına sahip olduğu belirtildi.

Madencilik sektörünün geleceği için sürdürülebilirlik kriterlerini gözeten ve çevre dostu bir anlayışın benimsenmesinin vurgulandığı raporda, "Sürdürülebilirliği ve çevreyi gözeten böyle bir yaklaşım, hem sektörel gelişimin çevre dostu doğrultuda gelişmesini sağlayacak hem de uluslararası finansal kaynaklara erişimi kolaylaştırmaya katkıda bulunacak. Doğal kaynaklar, Türkiye'nin ekonomisinde önemli bir yer teşkil etmektedir. Büyümekte olan bir ülke olarak, gelişen sanayinin artan üretim hızıyla doğru orantılı enerji ve ham madde ihtiyacı da ivme kazanmaktadır. Bu nedenle var olan doğal kaynaklarımızın geleceğe yönelik bir stratejiyle sürdürülebilir ve çevre dostu olarak kullanılması, ekonomimizi de destekleyecek bir anlayış olacaktır." ifadelerine yer verildi.

Hazırlanan raporda, sektörün üzerinde durduğu sorunlardan birinin ruhsat ve yatırım güvencesi konusundaki endişeler olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, şu önerilere yer verildi:

"Madenlerde uluslararası standartlara uygun temel ve detay mühendislik projelerinin yapılarak üretim ve operasyonların verimli yapılması hedeflenmelidir. Kaynak potansiyeli açısından önemli ancak düşük kalite değerine sahip maden sahalarının devlet öncülüğünde halka açık şirketler üzerinden ekonomiye kazandırılması, cari açığın azaltılması ve istihdamın artırılmasında etkili olacaktır. Madencilik sektöründe proje finansmanı mekanizmasının aktif hale getirilmesi gerekmektedir. Bu finansman ihtiyacını sağlamak için Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna uygun hazırlanan projelerin kurulacak Madencilik Fonu ile desteklenmesi sağlıklı olacaktır."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER