© Yeraltı Haber 2021

Tokat OSB’de Heyelan

Tokat Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) meydana gelen heyelan sonrasında inşaatı devam etmekte olan bir fabrikanın  istinat duvarı yıkıldı.

Duvarı hasar gören tekstil fabrikasında 200 kişi çalışıyor ve heyelan sonrası tesisin boşaltılması gündemde.

Tokat  OSB 2. kısım alanında inşaat çalışmaları süren bir fabrikanın yamaç tarafında yapılan kazı çalışması ve yağışlı havanın tetiklemesiyle heyelan meydana geldi. Hareket eden toprağın etkisiyle yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki istinat duvarının bir kısmı yıkılırken bir kısmı ise hasar gördü. Derin yarıkların (tansiyon çatlakları) oluştuğu bölgede AFAD ekipleri incelemede bulundu. Söz konusu heyelanın  inşaat halindeki fabrikanın yanı sıra 200 kişinin çalıştığı tekstil fabrikası için de tehdit oluşturduğu belirtildi.

Tokat Ticaret veSanayi Odası Başkanı Ali Çelik şöyle konuştu: “Şu anda ihracat yapan, uzun zamandır çalışan yaklaşık 200’den fazla insanı istihdam eden bir fabrikanın hemen acil boşaltılması gündeme geldi. Fabrikayı boşalttığımız zaman üretimi nereye kaydıracağız? O firmanın zararlarını nasıl telafi edeceğiz? Bir taraftan bunun sıkıntısı var. Diğer taraftan hala hazırda tekstil çalışanların can güvenliği söz konusu. İşte bütün bunların arasında hiç kimseyi mağdur etmeyecek bir çözüm üretmeye çalışıyoruz. Birkaç gündür sürekli toplantılar yapıyoruz. AFAD geldi, raporlarını tuttu. Bugün tekrar bir daha konuyu gündeme getireceğiz. Acil yapmamız gereken şeyleri konuşacağız.”

Başkan Çelik heyelanın nedenleri ile ilişkili olarak şunları kaydetti, “Bir defa bölgenin buna yapısal olarak müsait olması. İkincisi fabrika arazisi olarak tahsis edilen yerlerin yani zamanında ‘burası fabrika arazisi olarak tahsis edilebilir’ diye çok ciddi birtakım mühendislik, zemine etüt çalışmaları yapılmadan buraların sanayi parseli olarak açılması. Bütün bunların sonrasında hem heyelanlı bölgenin üst tarafında bir çalışmanın olması, hem alt tarafında fabrika arazisi için bir hafriyat çalışmasının olması. Bu arada da ciddi yağışların olması. Bu üç sebep hareketliliği tetikledi diye düşünüyoruz”

Teknik Değerlendirme

İlgili kanun ve yönetmelikler gereği imar alanlarında hazırlanan, jeolojik-jeoteknik ve jeofizik analizlerine bağlı olarak oluşturulan jeolojik jeoteknik etüt raporları kapsamında, yerleşim alanlarındaki doğal afet risklerinin açıklanması işine yerleşime uygunluk değerlendirmeleri yapılmaktadır. Temel araştırma sondajları, araştırma çukurları, jeofizik etütler, laboratuvar deneyleri ve saha çalışmaları bu raporların kapsamını oluşturmaktadır. Söz konusu tüm bu çalışmaların ve değerlendirmeleri titizlikle yapılması, bu tarz saha problemlerinin önüne geçerek doğru yer seçiminin yapılmasında büyük rol oynamaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER