© Yeraltı Haber 2021

TPAO’nun Ortak Olduğu Projede Doğal Gaz Üretimine Başlandı!

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Bp ve Petronas gibi şirketlerle beraber yürütülen proje Şah Deniz Konsorsiyumu'nun, Şah Deniz-2 Güneydoğu Kanadı'nda doğal gaz üretimine başladığını duyurdu.

Konsorsiyum tarafından yapılan açıklamada, proje kapsamında üretilecek doğal gaz ile mevcut üretime günlük 400 milyon metreküp gaz eklenerek, 2 milyon evin enerji ihtiyacının karşılanması hedeflendiği belirtildi.

Güneydoğu kanadında yürütülen çalışmalar doğrultusunda gaz akışının yılın üçüncü çeyreğinde tam kapasite üretim oranlarına ulaşması bekleniyor.

Mevcut konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre, Şah Deniz-2 projesinde 2021 yılı için planlanan 540 metre derinliğindeki Güneydoğu Kanadı'ndaki üretime başlandığı belirtildi. Derin su kanadında yürütülen çalışmalarla gaz üretimi, ilgili tüm açık deniz inşa ve devreye alma işlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından 30 Haziran'da faaliyete geçti.

Proje kapsamında üretime başlanan kısımda, iki yeni akış hattı, dört kuyu ve dünya standartlarındaki Şah Deniz rezervlerine bağlı bir dizi deniz altı yapıları bulunmaktadır.

Şah Deniz işletmecisi Bp'nin Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Bölge Başkanı Gary Jones, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Bunu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yaşanan tüm zorluklara ve kısıtlamalara rağmen emniyetli bir şekilde planladığımız, bütçe ve süre dahilinde gerçekleştirdiğimiz için gururluyuz. Üretimin yeni başladığı Şah Deniz-2 Güneydoğu Kanadı'nda, iki dağıtım borusu ve 40 kilometreden fazla akış hattı kullanılarak Şah Deniz saha üretimine günlük yaklaşık 90 bin varil eşdeğerinde petrol miktarı eklenmesini beklediğimizi ifade etmekten memnuniyet duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Şah Deniz Konsorsiyumunun yüzde 28,8 hissesi Bp’ye, yüzde 19’luk kısmı TPAO’ya, yüzde 15,5’i Petronas’a , yüzde 10’u AzSD’ye, yüzde 10’u Lukoil’e, yüzde 10’u Nico’ya ve yüzde 6,7’lik payı SGC’ye aittir.

Hazar Denizi'nde Azerbaycan açıklarında bulunan ve 1999 yılında keşfedilen Şah Deniz, Bp tarafından şimdiye kadar yapılmış en büyük gaz keşfi olma özelliği taşmaktadır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER