© Yeraltı Haber 2021

Tünel İnşaatlarında Yeni Devir: Temassız Tünel Açma Teknolojisi!

Erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapmak üzere 2016'da kurulan Tekfen Ventures, yeni yatırımı olan temassız tünel açma teknolojileri üreticisi Petra'yı Tekfen İnşaat'la buluşturdu. Petra’nın CEO’su eski NASA çalışanı Kim Abrams ile Shivani Torres’ın öncülük ettiği, zor coğrafi bölgelerde tünel açmayı mümkün kılan, temassız, hızlı ve güvenli tünel açma özelliğine sahip bu teknoloji, sektörde yeni bir devrin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Mikro tüneller açma kabiliyetine de sahip olan teknoloji, işçilik, güvenlik, zaman ve maliyet açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor.

Farklı iklim ve coğrafyalarda çalışma imkanı

Boru hatları, enerji santralleri, endüstriyel tesisler, otoyollar, demiryolları, petrol ve gaz terminalleri, deniz aşırı petrol platformları, modüler imalatlar, pompa ve kompresör istasyonları, stadyumlar gibi birçok projeye imza atan Tekfen İnşaat; yeni teknolojiyi potansiyel işlerinde kullanmaya başlayarak, aktif olduğu coğrafyaların çeşitlenmesini ve müşteri portföyünün artmasını amaçlıyor.

Tekfen Ventures Başkanı Sinan Uzan konu ile ilgili yaptığı açıklamasında; “Petra'nın temassız teknolojisi, Tekfen özelinde, kritik, zor projelerin çok daha düşük maliyetle hayata geçirmesine ve bu teknolojinin geliştirilmesine olanak sağlayacak. ABD menşeyli bir teknolojiye yapılan bu doğrudan yatırım, bizim için yeni bir alan ve bu alanda birlikte çalışarak nelerin mümkün olacağını görmeyi dört gözle bekliyoruz. Yatırımlarımızın da desteğiyle geliştirilen bu teknolojinin, inşaat ve mühendislik alanlarında hem Tekfen hem de sektördeki diğer kullanıcılar için yeni avantajlar ve fırsatlar yaratacağına inanıyoruz” dedi.

"Temassız tünel açma teknolojisi, sektör için bir devrim"

Tekfen İnşaat Genel Müdürü Mustafa Kopuz ise temassız tünel açma teknolojisi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Temassız tünel açma teknolojisi, sektörümüz açısından bir devrim. Bunun ilk uygulayıcılarından olmak, heyecan verici. Heyecan duyduğumuz bir başka önemli nokta daha var ki o da böylesi önemli bir ürünün, özellikle iklim ve coğrafyalar açısından ihtiyaca göre geliştirilmesine öncülük etmek. Bu teknolojiyi uygulamaya başlayıp daha geniş çevrelerce tanınmasına vesile olacağımız projeler için şimdiden sabırsızlanıyoruz.

Ekipman olarak küçük ve pratik olma özellikleri ile bu teknoloji, mevcut uygulamalar karşısında ciddi bir avantaj sunarak, maliyet ve zaman açısından kazanç sağlayacak ve iş planımızın bu bölümünü önemli ölçüde kısaltacak. Avrupa dağları, Orta Doğu çölleri ve EMEA genelinde mevcut kentsel altyapının derinliklerinde hareket kabiliyetimiz artacak.”

Kuzey Amerika'da 30 metrelik pilot tünel açılacak

Ortaklığın birinci aşamasında, Kuzey Amerika sert kaya formasyonunda 30 metrelik bir pilot tünel açılmasının planlandığını belirten Kopuz, “Petra'ya tipik boru hattı projelerimizin özelliklerini sunarak, şirketin hem sert kaya hem de daha yumuşak zeminler gibi karma koşullarda delme yapabilen temassız bir yöntem geliştirmesine yardımcı olacağız. Ortaklık sayesinde, Petra teknolojisinin faydalarını ve yeteneklerini kullanabileceğimiz projelere de odaklanabileceğiz. Bu teknoloji istediğimiz seviyeye ulaştığında, yeni pazarlara kapı açarak henüz bulunmadığımız coğrafyalarda da rahat hareket edebilme ve iş yapma kabiliyeti kazanmış olacağız” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER