© Yeraltı Haber 2021

Türk Bilim İnsanı Öz Yılmaz'a ABD'de Onur Madalyası Verildi

Türk bilim insanı Jeofizik Mühendisi Öz Yılmaz, uluslararası bilim camiasında jeofizik mühendisliğinin prestijli kurumlarından biri olan Amerikan Uluslararası Jeofizik Teşkilatı'nın en büyük ödülü, 'Maurice Ewing Madalyası' ile ödüllendirildi.

Aynı zamanda YılmazAmerikan Ulusal Mühendislik Akademisi üyeliğine seçildi.

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi üyesi de olan Yılmaz, 1966 yılında üniversite öğrenimi için gittiği ABD'de 30 yıl süren bilimsel çalışmalarının yanı sıra meslek hayatında, sismik verilerin bilgisayarda işlenmesine yönelik geliştirdiği orijinal yöntemler ve birkaç nesil boyunca eğitiminde gösterdiği liderlik rolüyle ödüle değer bulundu.

Öz yılmaz, 28 Ağustos'ta, ABD'nin Houston şehrinde düzenlenecek törenle 'Maurice Ewing Madalyası'nı, 1 Ekim'de ise Washington DC'de Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi üyelik diplomasını alacak.

ABD Uluslararası Jeofizik Teşkilatı'nın en yüksek ödülü olan, ‘Maurice Ewing Madalyası’, Teşkilatın 100 yıllık tarihinde şimdiye kadar sadece 44 kişiye verildi.

Jeofizik Mühendisleri Odası:

Öz Yılmaz, merkezi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Uluslararası Jeofizik Teşkilatı’nın (Society of Exploration Geophysicists, SEG) en yüksek ödülü Maurice Ewing Medal ile onurlandırıldı. Bu ödül zaman zaman SEG tarafından tüm dünyada uygulamalı jeofizik bilimine ve mesleğine olağanüstü katkılarından dolayı müstesna statüyü haiz bir onur olarak verilir. SEG’nin yaklaşık yüzyıllık tarihinde şimdiye kadar yalnızca 44 bilim insanı bu ödül ile onurlandırmıştır.

Öz Yılmaz, yine bu yıl Amerika Birleşik Devletleri’nin 150 yıldan fazla geçmişi olan Ulusal Mühendislik Akademisi’ne (National Academy of Engineering, NAE) üye seçildi. NAE üyeliğine seçilmek, bir mühendis için en büyük onur olarak tanımlanır. Öz Yılmaz’ın üye seçilmesine vesile, onun mühendislik mesleğine yaptığı müstesna katkılarından, özellikle sismik verilerin bilgisayarda işlenmesine yönelik geliştirdiği orijinal yöntemler ve tüm dünyada jeofizik mühendislerinin birkaç nesil boyunca eğitiminde gösterdiği liderlik rolü olmuştur. Akademi’nin tüm mühendislik dallarını kapsayan 2700 civarında üyesi bulunmaktadır ve yaklaşık 300 üyesi Amerika Birleşik Devletleri dışındaki diğer ülkelerdendir. Akademi’ye üyelik, mesleki onursal statü olarak tanımlandığından dolayı üyelik için başvuru yapılamaz; üyelik ancak mevcut Akademi üyelerinin aday göstermesi ve adayların uzun bir mesleki incelemeye tabi tutulmasından sonra gerçekleşebilir. Jeofizik Mühendisi olan Akademi üye sayısı 7 olup Öz Yılmaz Jeofizik Mühendisi olarak Amerika Birleşik Devletleri dışından seçilmiş tek üyedir. Ayrıca, Öz Yılmaz Akademi’nin Türkiye’den seçilmiş ilk ve tek üyesi olarak ülkemizi temsil etmektedir.

Öz Yılmaz, petrol ve doğal gaz sahalarının aranması ve keşif sonrası bir sahanın geliştirilmesine yönelik sismik verilerin sahada toplanması, verilerin bilgisayarda işlenmesi ve yorumlanması konularını kapsayan teori ve uygulamaya yönelik dünya çapındaki çalışmalarını, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1987 yılında yayınlanan “Seismic Data Processing” ve 2001 yılında yayınlanan “Seismic Data Analysis” kitaplarında toplamıştır. Bu kitaplar uzun yıllar hem üniversitelerde ders kitapları hem de petrol endüstrisinde klasik referans kitapları olarak kullanılmaktadır.Öz Yılmaz, 2015 yılında Amerika’da yayınlanan “Engineering Seismology” başlıklı üçüncü kitabında, yukarıda sözü edilen maden, kömür ve jeotermal sahalarının ve yeraltı su kaynaklarının aranması/geliştirilmesi ve geoteknik zemin etütlerine yönelik tüm mühendislik sismolojisi teori ve uygulamalarını topladı. Bu kitap hem üniversitelerde ders kitabı hem de inşaat sektöründe referans kitabı olarak tüm dünyada kullanılmaktadır.

Öz Yılmaz, petrol endüstrisinde son yirmi yılda yaptığı karada sismik araştırma ve uygulamalarını, 2021 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yayınlanan “Land Seismic Case Studies” başlıklı dördüncü kitabında topladı. Öz Yılmaz bu kitapta, geliştirdiği ve Amerika Birleşik Devletleri’nde patentini aldığı iki sismik analiz iş akışını kullanarak engebeli topoğrafyanın ve tektonik bakımdan karmaşık jeolojik yapıların olduğu proje sahalarında petrol ve doğal gaz kaynaklarının haritalanmasıyla ilgili birçok örnek vermektedir.

Öz Yılmaz, daha önceki yıllarda da, bütün bu çalışmalarından ötürü Amerikan Uluslararası Jeofizik Teşkilatı’nın (SEG) Virgil Kauffman Altın Madalyası’yla (1991); Avrupa Yerbilimleri ve Mühendisleri Cemiyeti (EAGE) tarafından Conrad Schlumberger Yüksek Ödülü’yle (1992) onurlandırıldı; “Dünya’da Kim Kimdir” (Who’s Who in the World) 1998 baskısında biyografisine yer verildi; Avrupa Bilimler Akademisi Üyesi (2002) ve Amerikan Uluslararası Jeofizik Teşkilatı’nın (SEG) Onur Üyesi seçildi (2011).

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER