© Yeraltı Haber 2021

Türk Mühendisler 12 Milyon Dolarlık Jeneratörü 250 Bin Dolara Üretti!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınan bilgiye göre, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) tarafından 3 yıldır sürdürülen Türkiye'nin en büyüklerinden olan Elazığ'daki Keban Hidroelektrik Santrali'nde (HES) üçüncü yerli jeneratör devreye girdi. Tanesi 12 milyon dolara ithal edilen jeneratörler, Türk mühendisler tarafından 250 bin dolara üretildi. Üretilen bu üç yerli jeneratör sayesinde Türkiye 36 milyon dolar tasarruf sağlamış oldu.

Yüksek teknolojiye sahip olarak üretilen yerli jeneratörlerle verimlilikte de ünite başına yaklaşık yüzde 10'lara varan artış yaşandı. Türk mühendisler tarafından üretilen üçüncü jeneratörün toplam kapasitesi ise 150 MW'den 175'e yükseldi.

Yapılan bu çalışmalar ile daha ucuza daha fazla elektrik üretim potansiyeli sağlanması hedefleniyor. EÜAŞ tarafından işletilen santrallerdeki yerlileştirme tamamlandığında toplam 180 MW kapasite artış olması planlanıyor. Başka bölgelerde bulunan hidroelektrik santrallerindeki jeneratörlerin de Keban'daki gibi yerli üretim jeneratörlerden olması için çalışmalar devam ediyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER