Türkiye'de Hedef Kayadan Enerji Üretmek!
ENERJİEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Jeotermal enerjide yeni hedefler belirledi. Türkiye, dünyanın derinliklerinde yüksek sıcaklık içeren sahalarda, kızgın kuru kayaların araştırılmasına yönelik fizibilite çalışması gerçekleştirecek. Bu projedeki asıl amaç kızgın kayaların enerjiye dönüştürülmesi.
Enerjide bağımsızlık hedefleri için çalışmalarına son hızda devam eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kızgın kuru kayaçlardan enerji üretilmesi amacıyla gerçekleştirilen proje için fizibilite çalışmaları bazı bölgelerde derin ve orta derin seviyelerde sondajların yapılmasıyla başladı.
Bu kapsamda yapılan ilk sondajlar sonucunda, Orta Anadolu'da Ankara ve Kırşehir’de 1000 metre derinlikte 60-80 derece, Aksaray’da 1500 metre derinlikte 135 derece, Nevşehir’de ise 3 bin metre derinlikte 183 derece sıcaklığa rastlandı. Ayrıca Aydın ve Denizli’de 2 bin 500 metre derinlikte 243 derece, Bergama’da bin metre derinlikte 140 derece sıcaklık keşfedildi. Afyonkarahisar ve Kütahya’da ise bin metre derinlikte 160 dereceye kadar ısı keşfi yapılırken, Kütahya-Şaphane’de ise 2 bin 500 metre derinlikte 181 santigrat derece sıcaklığa rastlandı.
Jeotermal kızgın kuru kayalardan enerjinin açığa çıkarılması işlemi ise dört aşamada gerçekleşiyor. Birinci aşama, belirlenen bölgelerde etüt ve araştırma çalışmaları yapılması. İkinci aşamayı araştırmalar sonucu belirlenen yerlerde sondajlar, test ve geliştirme, hidrolik kırık oluşturulması gibi işlemler yer alıyor. Üçüncü aşamada, oluşturulan bu hidrolik kırıkların oluşum durumu ile yerinin belirlenmesi için etüt ve araştırmaların tekrar edilip, yorumlanması geliyor. Son aşamada ise ısı transferinin yapılacağı akışkanın enjeksiyonu ve üretim test çalışmaları yer alıyor.
Enerjinin yüzeye çıkarılması için belirlenen kızgın kuru kayaçların üzerine bırakılan akışkan ile yer kabuğunda bir kilometreküp büyüklüğünde insan yapımı bir rezervuar oluşturuluyor. Rezervuara enjekte edilen sıvı, yüksek sıcaklıktaki kaya yüzeylerinden termal enerjiyi emerek yeryüzüne çıkmasını sağlıyor.
Yeni Hedef, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Jeotermal kaynaklardan daha fazla yararlanıp, enerjide bağımsızlık hedeflerine hızla ilerlemek isteyen Ülkemizde, önümüzdeki dönemlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan jeotermal sahaların elektrik üretim potansiyelinin de araştırılması planlanıyor.
İlginizi Çekebilir