© Yeraltı Haber 2021

Türkiye’de Keşfedilmeyi Bekleyen 4500 ton Altın Rezervi

Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, Türkiye’de yer altında keşfedilmeyi bekleyen 4500 ton altın olduğunu söyledi. Emiroğlu, Türkiye’de şu anda tespit edilmiş, üretilebilir 1500 ton altın olduğunu belirterek, “Bunun dışında 4500 ton da yeraltında keşfedilmeyi bekleyen potansiyel altın rezervine sahibiz. Piyasa değeri yaklaşık olarak 285 milyar dolar. Bu değeri üretime dönüştürebilmemiz için önce arayıp bulmamız gerek. Arama faaliyetleri içinse yaklaşık 13-18 milyar dolarlık bir risk sermayesine ihtiyaç var” dedi.

Emiroğlu, Türkiye’de fiili olarak altın üretimi gerçekleştiren sekiz şirket olduğunu, altın üretiminin yaklaşık yarısının %100 yerli sermayeli dört şirket tarafından gerçekleştirildiğini anlattı. Emiroğlu, geriye kalan diğer dört şirketin ikisinde de yerli-yabancı ortaklığı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bir fay coğrafyasında bulunduğunu dile getiren Emiroğlu, “İsviçre’den Hindistan’a uzanan ve özellikle altın, gümüş, bakır, çinko, kobalt, nikel bakımından zengin olan Tetis Metalojonik Kuşağı’nın tam ortasında yer alıyoruz. İşte bundan dolayı Türkiye coğrafyasının birçok bölgesinde altın var. Doğanın ülkemize bahşettiği bu zenginliği mutlaka değerlendirmeliyiz” dedi.

Emiroğlu, “Madencilik sektörünün istatistiksel açıdan çarpanı 4’tür. Yani madencilik sektöründe çalışan bir kişi diğer sektörlerde dört kişiye iş imkânı açıyor. 15 milyar dolarlık ihracat, altında da 100 tonluk üretim hedefimizi gerçekleştirirsek bu istihdamı en az üçe katlarız. Bunun için de izin bekleyen projelerin hızla hayata geçirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Madencilik sektöründe olumsuz bir algının olduğunu dile getiren Emiroğlu, “Ancak madencilikte gelişmiş, gelişimini tamamlayan Amerika, Kanada, Avusturalya, Çin, Hindistan, Rusya, Almanya, Fransa gibi dünya ülkelerine bakıldığında madencilik sektörüne ne kadar önem verdiklerini görüyoruz. Onlar yer altında bir gram servetlerini dahi bırakmadılar. Biz de insana ve doğaya saygı duyarak kendi öz kaynaklarımızı doğru kullanmayı ve üretmeyi bilmeliyiz. Sektör olarak, bu sorumluluğu almaya hazırız” dedi.


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER