© Yeraltı Haber 2021

Türkiye'de Madenciliğin Milli Kütüphanesi: TÜVEK

Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası (TÜVEK) Ankara'da kuruldu. Maden kaynaklarının arama ve üretimi için yapılan sondajlarda elde edilen karotların, numunelerin ve jeolojik veri belgelerini arşivleme amacıyla kurulan Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası (TÜVEK), Türkiye madenciliğinin milli kütüphanesi olacak.

Geçen yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in temelini attığı tesisin ilk etabı tamamlandı. TÜVEK hizmet binasının 4 etap oluşması ve 10 yılda tamamlanması planlanıyor.

MTA Çevre Araştırmaları Dairesi Başkanı Ayten Cesur konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Yer altında yaptığımız sondajlarla oradan çıkardığımız kayaç numuneleri bizim karot olarak tanımladığımız bir terim. TÜVEK ile biz ülkemizin madenciliğinin milli kütüphanesini oluşturmak istiyoruz." dedi.

Bölgelere ait incelemesi tamamlanan karotlar bu tesisteki depolama merkezine getirilececk ve uzun yıllar bu depolarda saklanacak. Depoda 4,5 milyon metreye kadar karot saklanabilecek.

Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde çalışmalar yürütmek amacıyla sondaj yapmak isteyen yatırımcılar geçmiş sondaj verilerine bu tesiste ulaşabilecek. Böylelikle mükerrer sondajların önüne geçilecek, zaman ve emek tasarrufu sağlayanacak.

Bilgi Bankası ile çevre korunacak, özel şirketler ile kamu kurum ve kuruluşlarının sondaj bilgileri arşivlenecek.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER