© Yeraltı Haber 2021

Türkiye’den 100 Ton Altın Üretimi İçin Adımlar!

Dünya Altın Konseyi ile Türkiye Altın Madencileri Derneği tarafından sürdürülebilir ve sorumlu madencilik prensiplerinin uygulamaları konusunda dünyada gelinen son nokta ile ilgili etkinlik düzenlendi.

Madencilik sektöründeki çeşitli kesimlerden çok sayıda temsilcinin yer aldığı etkinlikte açılış konuşmasını Altın Madencileri Derneği Genel Başkanı Mehmet Yılmaz yaptı.

Yılmaz yaptığı konuşmasında, Türkiye'de altın madenciliği ve altın rafinasyonunun dünya standartlarında yürütüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin yer altı kaynakları açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer aldığını vurgulayan Yılmaz, "Ancak bu bilgi, tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu kaynakları gün yüzüne çıkarmanın ve ülke ekonomisine kazandırmanın yolu madencilikten geçiyor. Altın birikimi ve yatırımı yapmayı seven bir toplum olarak Türkiye'nin sadece altın tüketiminde yıllık ortalama ihtiyacı yaklaşık 200 tonu bulurken, buna karşın üretim düzeyimiz mevcut durumda 40 ton seviyesinde kalmaktadır. Ülkemizdeki altın kaynağı potansiyelinin ise 6 bin 500 ton düzeyinde olduğu akademik çalışmalar neticesinde ortaya konulmuştur. Bu potansiyel doğrultusunda, ekonomik açıdan kendi ihtiyacımızın tamamını üretmeye odaklanmak akılcı bir yaklaşım olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, Türkiye'nin yılda 160 ton altın ithal ettiğini anımsatarak, "Eğer koşullar ve sektörün ortaya çıkarttığı projelerin ileriye doğru gitmesi mümkün kılınırsa, biz Türkiye'de yılda 100 ton altın üretilebileceğine gerçekten inanıyoruz." dedi.

Sürdürülebilirlik kavramının madencilik sektörü için önemini  aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz üzere dünya, eşitsizlikler ve iklim değişikliği de dahil olmak üzere birçok zorlukla karsı karşıya kalmış durumdadır. Bu zorluklardan yola çıkarak Birleşmiş Milletler, 2030'a kadar herkes adına daha adil, daha temiz bir gelecek sağlamak için 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi belirlemiştir. Altın madenciliği endüstrisinin, madenler sayesinde sağlanan refahı, belirlenen bu sürdürülebilir kalkınma hedeflerini ve insani gelişmeyi desteklemek için kullanmak gibi bir sorumluluğu söz konusudur. Hepimiz, sorumlu bir şekilde yürütülen altın madenciliğinin sürdürülebilir kalkınmayı desteklemede önemli bir rol oynadığına inanıyoruz."

 

 

Fotoğraf: Mehmet Burak Emci

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER