© Yeraltı Haber 2021

Türkiye’den Milyar Dolarlık Bor İhracatı!

Türkiye, bor mineralini katma değeri yüksek ürünlere çevirerek rafine bor ihracatında bu yıl büyük anlaşmalara imza atıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2021 yılı için “1 milyar dolarlık ihracat geliri elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Enerji Bakanı Dönmez konu ile ilgili yaptığı açıklamasında Türkiye’nin madencilik sektörünün temel taşlarından olan Eti Maden’in dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 73’ü ve bor üretim kapasitesinin ise yaklaşık yüzde 48’ine sahip olduğunu anımsattı.

Dönmez, Türkiye’nin küresel bor pazarında savunma, cam, tarım, seramik, deterjan ve diğer sektörlerde birçok ürün elde ettiğini söyledi. Türkiye’nin dünya bor pazarındaki payının yüzde 62 seviyesine ulaştığını belirten Dönmez, “Ana rakibi bu dönemde Eti Maden ile rekabet edemez bir pozisyona gelmiştir” dedi. Dönmez, Eti Maden tarafından 2020 yılının ilk 6 ayında 828 bin ton, yıl sonunda ise 1 milyon 738 bin ton rafine bor ürünü satışı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Dönmez, “Eti Maden bu yılın ilk 6 ayında tarihi bir rekorla yaklaşık 1 milyon 360 bin ton rafine bor ürünü satışına ulaştı. 2021 yılı genelinde ise yaklaşık 2 milyon 500 bin ton bor satışı ile 1 milyar dolar satış geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Eti Maden’in söz konusu satışlarının yaklaşık yüzde 97’si ihracat gelirlerinden oluşuyor. Böylece ülkemizin cari açığına da önemli bir katkı sunmuş oluyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER