© Yeraltı Haber 2021

Türkiye'nin Altın Madeni Potansiyeli!

Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye'deki altın potansiyeli ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yılmaz, 4 bin 700 ton potansiyel altın kaynağının belirlenmesi kapsamında gerçekleştirilecek arama geliştirme çalışmaları için yaklaşık 10 milyar dolar risk sermayesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yılmaz, yaptığı değerlendirmede, Prof. Dr. Ayhan Erler’in 1991 yılında yaptığı modelleme çalışmasında Türkiye’nin 6 bin 500 tonluk metal altın cevheri potansiyelinin olduğunu söylediğini anımsattı.

Erler'in o günlerde yaptığı açıklamalarda Türkiye’de tek başına 100 ton altın rezervine sahip yatakların olabileceğinden söz ettiğini kaydeden Yılmaz, "Kışladağ Altın Madeni bundan sonra bulunması, Sayın Erler’in görüşünü kanıtlar niteliktedir. Bu çalışmaya göre Güney Afrika’dan sonra dünyada altın potansiyeli en yüksek ikinci ülkeyiz." dedi.

Yılmaz, potansiyelin ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Görüyoruz ki güncel altın fiyatları dikkate alındığında ise 1500 ton cevherin daha rezerv olarak tespit edildiğini özellikle vurgulamak isterim. Önümüzdeki süreçte ise mevcut ekonomik koşullar altında geriye kalan yaklaşık 4 bin 700 ton potansiyel kaynağın belirlenmesi kapsamında gerçekleştirilecek arama geliştirme çalışmaları için yaklaşık 10 milyar dolar risk sermayesine gereksinim duyulacaktır." İfadelerini kullandı.

Yılmaz, dünyadaki 90 maden çeşidinden 70'inin Türkiye'de bulunduğunu ifade ettiği açıklamasında, "Bu 70 çeşidin büyük çoğunluğu hali hazırdaki yaklaşık 8 bin maden işletmesinde ekonomiye kazandırılırken bunun sadece 18’i altın madenidir. Toplam 18 altın madeninin 3 tanesinde doğrudan altın üretilmemekte, altın diğer minerallerin yanında yan ürün olarak elde edilmektedir." dedi.

Türkiye’nin yıllık altın üretim potansiyelini vurgulayan Yılmaz, “Yatırım bekleyen yeni projelerin devreye girmesiyle ülkemizin yıllık altın üretimi, ekonomiye, istihdama olan katkısı artmaya devam edecek ve önümüzdeki yıllarda 50 tonun üstüne çıkacaktır." cümlelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER