© Yeraltı Haber 2021

Türkiye'nin Demiryolu Ağı 12 Bin 803 Kilometreye Çıkarıldı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2022 Bütçesi, Genel Kurul’da görüşüldü. Genel Kurulda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Hayata geçirdiğimiz yatırımlarla, vatandaşlarımıza sağladığımız hizmetlerle, bütünsel kalkınmaya sunduğumuz projelerle tek gayemiz; büyük ve güçlü bir Türkiye’dir.” ifadesini kullandı.

Ülkemiz, Dünya Ekonomisinin Oyun Kurucularından Biri Haline Geleceği Tarihi Bir Dönemeçtedir

Türkiye’nin sadece 4 saatlik uçuş süresiyle, 1 milyar 650 milyon insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip ve 7 trilyon 45 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin merkezi konumunda olduğunu belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Bu stratejik konumumuzun bize yüklediği misyon ile ülkemizi; tüm ulaşım modlarında bölgesel kesişme ve hub noktası haline getiriyoruz. İnsanımıza iş, aş, eğitim, sosyal ve kültürel zenginlikler taşıyacak demiryollarını, karayollarını, havalimanlarını, deniz yapılarını, haberleşme sistemlerini inşa ediyoruz. Marmaray, Nissibi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul Havalimanı, Osmangazi Köprüsü, Van-Hakkari Yolu, Botan Çayı-Beğendik Köprüsü, Kömürhan Köprüsü, Ankara- Niğde Otoyolu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, İzmir-İstanbul Otoyolu, Cizre-Şırnak Yolu (Cudi Dağı Tünelleri), Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metrosu, Çamlıca Kulesi, Filyos Limanı, Rize - Artvin Havalimanı, Zarova Köprüsü, İyidere Lojistik Limanı, Çukurova Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Alacabel Tüneli, Aydın-Denizli Otoyolu, Ordu - Giresun Havalimanı, 1915 Çanakkale Köprüsü, Zigana Tüneli gibi dünya çapında yüzlerce eserlerimiz milletimiz için gurur vesilesidir. Avrasya’nın merkezinde, Yeni İpek Yolu’nun kalbinde yer alan ülkemiz, ticaretin seyrini belirleyecek bölgesel bir lider olan; hatta onun da ötesine geçerek, dünya ekonomisinin oyun kurucularından biri haline geleceği tarihi bir dönemeçtedir.”

Demiryolu Ağımızı 12 Bin 803 Kilometreye Çıkardık

Konuşmasında demiryolu yatırımlarına da değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yarım asrı aşan bir süre ihmal edilen demiryollarında, demiryolu reformunu başlattık. Yeni hat yapımının yanı sıra mevcut konvansiyonel hatları da yeniledik. Yerli ve milli sinyalizasyon projesini uygulamaya geçirdik. Demiryollarında ilk defa tasarımları yerli olan, demiryolu araçları ve ekipmanları üretmeye başladık. Bin 213 kilometresi YHT olmak üzere, toplam 2 bin 149 kilometre yeni hat yaptık.

Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye çıkardık. Sinyalli hatlarımızı yüzde 172, elektrikli hatlarımızı yüzde 188 artırdık. Orta Koridor, Pekin’den başlayıp, Türkiye’den geçerek Avrupa’ya ulaşıyor. Avrupa’dan Marmaray’ı kullanarak, Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu üzerinden Çin’e giden ihracat trenlerimiz uluslararası ticarette önemli rol alıyor. Kuzey hat olarak belirtilen Çin-Rusya (Sibirya) üzerinden Avrupa’ya gerçekleşen yıllık 5 bin blok trenin yüzde 30’unun geçişini Türkiye’ye kaydırmak için çalışıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun kapasitesini 2024 yılı sonunda 3 milyon yolcuya ve 20 milyon ton yük taşımaya yükseltmeyi hedefliyoruz.

Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında planladığımız projelerle karasal taşımacılıkta demiryolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 11’e çıkarmayı hedefliyoruz. 4 bin 7 kilometre Hızlı Tren, 357 kilometre konvansiyonel hat olmak üzere toplam 4 bin 364 kilometre hattımızın yapım çalışmalarına devam ediyoruz. Karaman- Konya Hızlı tren hattını yakın zamanda işletmeye açacağız. Ankara-Sivas, Ankara-İzmir, Halkalı-Kapıkule, Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Mersin – Adana – Gaziantep, Karaman – Ulukışla, Aksaray – Ulukışla – Mersin - Yenice Hızlı Tren Hatlarında çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, Ankara - Yozgat (Yerköy)-Kayseri Hızlı Tren Hattımızın ihale çalışmalarının planlamasını tamamladık. Üzerinde önemle durduğumuz Gebze-Sabiha Gökçen Havalimanı- Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı- Çatalca-Halkalı Hızlı Tren Projesi var. Türkiye açısından ekonomik anlamda birden fazla kritik değere sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü demiryolu ulaşımıyla iki kıtayı birbirine bir kez daha entegre edecek.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER