© Yeraltı Haber 2021

Türkiye’nin Enerji Üretiminde Önemli Gelişme

Karadeniz gazında üretim iki katına çıktı!

Geçtiğimiz Nisan ayında TPAO’nun düzenlediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle Karadeniz sahalarında yapılan doğal gaz arama çalışmalarının sonuçları duyuruldu ve üretime başlandı. Sakarya gaz sahası projesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’deki doğal gaz rezervinin 710 milyar m3 olduğunu açıklamış ve ülkemizin doğalgaz ihtiyacının %30’unun Karadeniz sahasından karşılanacağını bildirmişti.

Karadeniz doğal gaz sahasında deneme üretimi olarak günlük ortalama 2 milyon m3 olacak şekilde üretime başlandı. Eylül ayının sonlarına doğru yapılan açıklamalarda gaz üretiminin günlük ortalama 4 milyon m3’e çıktığı belirtilmektedir. Yapılan çalışmalar neticesinde, yılbaşından itibaren günlük üretimin ortalama 7 milyon m3’e çıkması bekleniyor. Güncel gaz üretim miktarlarının EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) verilerine yansımadığı görülüyor.

Günlük üretimde Karadeniz sahası dışında diğer sahalardan üretilen gazlar 1 milyon m3 civarındadır. Diğer sahalar ile günlük üretimin gelecek yılda toplamda 8 milyon m3 olması planlanmaktadır. Bu durumda ise yıllık üretim miktarı 2 milyar 880 milyon m3 civarında doğal gaz üretimi olması beklenmektedir.

EPDK verilerine göre Türkiye’de 18 milyon 892 bin doğal gaz abonesi bulunuyor. Bu abonelere 11 ay boyunca aylık 25 m3’lük doğal gazın ücretsiz olması ile toplam ücretsiz kullandırılacak doğal gaz miktarı 5,1 milyar m3’ü bulacak. Yılbaşından itibaren aylık 240 milyon m3’e çıkacak olan yurt içi üretim, konut abonelerine ücretsiz verilen doğal gazın yarısını karşılamış olacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER