© Yeraltı Haber 2021

Türkiye’ye 300 Milyon Dolarlık Jeotermal Enerji Kredisi!

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye Jeotermal Geliştirme Projesi için tahsis edilen 550 milyon dolarlık IBRD kredisinin, 300 milyon dolarlık ikinci kısmını onayladı. 

Dünya Bankası, Türkiye’de yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi amacıyla uygulamaya konan Jeotermal Geliştirme Projesine yönelik toplam 300 milyon dolar tutarındaki IBRD kredilerini onayladı. 

Proje kapsamında Dünya Bankası daha önce de toplam 250 milyon dolarlık bir kredi paketi sağlamıştı. 

Jeotermal Geliştirme Projesine yönelik toplam 550 milyon dolarlık IBRD kredilerine ek olarak Temiz Teknoloji Fonu’ndan (CTF) 39,8 milyon dolar ve Enerji Sektörü Yönetim Yardım Programından (ESMAP) da 350 bin dolar tutarında da hibe sağlandı. 

IBRD ilave finansmanı elektrik üretimini, kapasite sondajlarını, buhar sahası geliştirme çalışmalarını ve jeotermal doğrudan kullanım uygulamalarını finanse etmek amacıyla kullanılacak. 

Yenilenebilir Enerji Üretimi Artacak

Yenilikçi Risk Paylaşım Mekanizması belli düzeyde geliştirilmiş olan Menderes ve Gediz grabenlerinde değil; daha az gelişmiş jeotermal kaynak bölgelerinde de araştırma ve tespit çalışmalarını teşvik edecek. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Auguste Kouame, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında “Dünya Bankası enerji alanındaki dönüşüm çabalarında ve özellikle de jeotermal enerji kapasitesinin arttırılması konusunda Türkiye Hükümeti ile ortak çalışmalar yapmaktan memnuniyet duymaktadır. Türkiye’de enerji güvenliğinin sağlanması ve iklim değişikliğinin azaltılması bakımından yenilenebilir enerji üretiminin arttırılması kritik önem taşımaktadır. Ayrıca, Türkiye’nin enerji dönüşüm sürecinde iklim dostu yatırımların ülkeye çekilmesi de büyük önem taşımaktadır”. dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER