© Yeraltı Haber 2021

Turow Kömür Madenine Günlük 500.000 Euro Ceza!

Enerjisinin %70 gibi bir kısmını kömürden üreten Polonya, Çek Cumhuriyeti sınırında yer alan kömür madeni yüzünden günde 500.000 € gibi bir ceza ile karşı karşıya.

Polonya hükümeti Avrupa Birliği Mahkemesinin 21 Mayıs da verdiği karara göre Polonya’nın Turow Kömür Madenini kapatması yönünde karar verdi. Çek Cumhuriyeti sınırında yer alan kömür madeninin kapatılmasının istenme sebebi ise çevresel kaygılar oluşturuyor. Çek Cumhuriyeti Çevre Bakanı Richard Brabec kendi sınırlarının yakınında var olan  Turow kömür madeninin  kendi ülkelerine ekolojik olarak zarar verdiğini açıkladı.

Polonya ise madeni kapatmayacaklarını açıkladı. Sadece Turow Kömür Madeninden ülkelerinin enerji ihtiyacının %7 gibi büyük bir kısmını karşılayan Polonya Hükümetinin bu gibi bir değişikliğin ülkelerini bir enerji krizine sokacağını açıklamaları üzerine Avrupa Birliği Mahkemesi kapatılma sürecinin ertelenmesi durumunda Polonya Hükümetini kapatılmayan hergün için 500,000 € cezaya çarptıracaklarını açıkladı .

Avrupa Birliği ise kendi içersinde yer alan ülkelerin en yakın zamanda kömüre dayalı enerji üretimini durdurmayı planlıyor . Önümüzdeki 20 yıl içerisinde kesmeyi planlayan Avrupa Birliği için ise bu kararın emsal niteliğinde olmasını düşünüyor . Birlik içerisinde yer alan ülkelerin gelecekte kendi enerjilerini kömür yerine rüzgar ve nükleer enerjiden karşılamasını planlayan Avrupa Birliği için bu kararın öncü olması düşünülüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER