Ulaştırma Bakanı Demiryolları İle İlgili Değerlendirmelerde Bulundu!
GÜNDEMUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Projesi’nin; 8 istasyonlu raylı sistem ve yaya odaklı yeni nesil ulaşım projesi olduğunu vurguladı ve 2023 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması planlanan projenin İstanbul’a değer katacağını söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Reakreasyon Odaklı Dönüşüm Projesi lansmanına katıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, Türkiye’deki ulaşım ve haberleşme sistemlerini bir bütün olarak değerlendirdiklerini kaydeden Karaismailoğlu, tüm ulaşım modlarında Türkiye’yi bölgesinde lider, dünyada etkin bir geçiş ve bağlantı noktası haline getirdiklerine dikkati çekti.
3 Bin 500 Km Yeni Demiryolu İnşaatı Devam Ediyor
Türkiye’de bir buçuk asırdır var olan demiryolu yatırımlarının Cumhuriyet’in ilk yıllarından sonra uzun dönem ilgisizliğe ve kendi kaderine terk edildiğini belirten Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Demiryolu yatırımlarına da öncelik verdik. İlk iş olarak, mevcut demiryolu ağlarımızın tamamını yeniledik. Demiryolu uzunluğunu 12 bin 803 kilometreye çıkardık. Halen 3 bin 500 km yeni demiryolu inşaatımız da devam ediyor. 2003 yılından bu yana, sinyalli demiryolu hat uzunluğunu yüzde 172, elektrikli hat uzunluğunu da yüzde 180 oranında artırdık. Demiryollarımızın tamamını elektrikli sinyalli hale getirmek içinde çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. 2003-2020 yılları arasında demiryolu yatırımları için 212 milyar liralık yatırım yaptık. Çin’den İngiltere’ye kadar uzan İpek Demir Yolu hattının Orta Kuşağı’nda uluslararası geçiş ve lojistik merkezi olduk. Bakü-Tiflis-Kars hattımızla da bölgemizdeki etkinliğimizi perçinledik. TCDD’yi, Avrupa’nın 6’ıncı, dünyanın da 8’inci yüksek hızlı tren işletmecisi yaptık.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 312 Km Kent İçi Raylı Sistemi Yaptı
Şehirlerarası demiryolu işletmeciliğindeki başarıları aynı şekilde kent içi raylı sistemlerde de sürdürdüklerini ifade eden Karaismailoğlu, 12 ilde uzunluğu 812 kilometreyi bulan kent içi raylı sistemin, 312 kilometresinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapıldığına vurgu yaptı. Ulaştırma Bakanlığı’nın yapıp hizmete açtığı raylı sistemlerde günlük 6,5 milyon, yıllık 2 milyar 393 milyon yolcu taşındığını belirten Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
“İstanbul’un yanında, Bursa, Ankara, Kocaeli, Konya, Kayseri ve Gaziantep’te 14 ayrı hatta, 185 kilometrelik raylı sistemin yapımına devam ediyoruz. İstanbul’da da 7 hatta raylı sistem yapım çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor. Bunlar; Gayrettepe-Kağıthane-Eyüp- İstanbul Havalimanı Metrosu, Küçükçekmece Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu, Pendik-Tavşantepe-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu, Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar (Kirazlı) Metrosu, Başakşehir-Çam Sakura Hastanesi-Kayaşehir Metrosu, Altunizade-Ferah Mahallesi-Çamlıca Metrosu ve lansmanını yaptığımız, Kazılçeşme - Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon projesidir. Bu 7 projenin toplam uzunluğu, 103,3 kilometredir.”
Yeni Nesil Bir Ulaşım Projesi
Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Proje’si hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kazlıçeşme-Sirkeci arasında atıl bulunan 8,5 kilometrelik bir raylı sistem hattının; yaya odaklı, çevreye duyarlı bir şekilde yeniden canlandırılması çalışmasıdır. Projemiz; 74 bin metrekarelik yeni yeşil alanı ile 7,5 kilometrelik bisiklet ve 6,5 kilometrelik yaya yolu ile 10 bin 120 metrekarelik meydan ve rekreasyon alanları ve 6 bin metrekarelik kapalı sosyal ve kültürel alanı ile İstanbulumuzun değerine değer katacak çok önemli bir projedir. Bunun yanında projemizde; 27 adet sanat yapısı,9 adet yaya ve 12 adet karayolu geçidi ile 3 adet yaya ve 1 adet de karayolu üst geçidi bulunacaktır. Kısa bir tanımla projemiz, Kazlıçeşme ile Sirkeci arasında 8 istasyonlu raylı sistem ve yaya odaklı Yeni nesil bir ulaşım projesidir. 2023 yılının ilk çeyreğinde tamamlayarak İstanbulluların hizmetine sunmayı hedeflediğimiz bu projemiz ile ciddi ekonomik tasarruflar da sağlayacağız. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 30 yıllık süreçte; karayolu bakım ve işletme açısından 425 milyon avro, çevreye olan etkilerin azalmalarından dolayı 117 milyon avro ve zaman kazancı olarak da yaklaşık 243 milyon avro olmak üzere; toplamda 786 milyon avro üzerinde tasarruf sağlayacağız”.
İlginizi Çekebilir