© Yeraltı Haber 2021

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu: Demiryolu Yatırım Payı Artacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Eurasia Rail Fuarı’nın açılış törenine katıldı.

Yaptığı konuşmasında 21-23 Ekim 2020 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen “Türk Demiryolu Zirvesi’nde” alınan kararlarla demiryollarına verilen bu önemi perçinlediklerini kaydeden Karaismailoğlu, Ekim ayında düzenlenen 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası ile gerek demiryoluna verilen önemi gerekse ulaştırma ve haberleşme alanındaki vizyonu güçlendirdiklerini söyledi.

19 Yılda Demiryollarına 222 Milyar Tl Yatırım Yaptık

Geleceği sektörün tüm temsilcileri ile birlikte planladıklarını anlatan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Asya ve Avrupa arasında köprü görevi gören ülkemizin coğrafi konumunun sağladığı fırsatların ekonomik ve ticari avantajlara dönüşebilmesi için demiryollarında yeni bir atılım başlattık. Demiryolu hatlarımızın limanlara, havaalanlarına, lojistik merkezlere bağlantısını sağlayarak demiryollarımızı kombine taşımacılığa uygun yeni bir anlayışla ele aldık. Projelerimizle sadece doğu-batı hattında değil, kuzey-güney kıyılarımız arasında da demiryolu ulaşımını ekonomiye katkı sağlar hale getirmeyi planladık. Son 19 yılda demiryollarına adeta bir aslan payını vererek 222 milyar Lira yatırım yaptık.”

Tcdd’yi Dünyanın En Gözde İşletmelerinden Biri Haline Getireceğiz

“Temel Politika Alanları” diye adlandırılan bu başlıkların, Şûranın odak konuları olan dijitalleşme, mobilite, lojistik alanlarında ve 5 sektör özelinde, belirlenen 470 hedef ile somutlaştığını belirten Karaismailoğlu, TCDD için belirlenen dört temel hedefin olduğunu söyledi. Karaismailoğlu, “Türkiye’nin en güvenilir ulaşım markası ve Avrupa’nın en fazla yük ve yolcu taşıyan demiryolu markası olacağız. Ekspres hatlarla Avrupa’nın öncü deneyim ve kültür odaklı turizm hatlarına sahip olacağız. Müşteri memnuniyetini esas alan modern Müşteri İlişkileri Yönetimi modelini kuracağız. Hiçbir zaman, hiçbir konuda, hiçbir ulaşım modunda elimizdekiyle yetinmediğimiz gibi, demiryollarımızda da yetinmeyeceğiz. Bu 4 temel hedefe ulaşacak, ülkemizin en köklü kurumlarından TCDD’yi dünyanın en gözde işletmelerinden biri hâline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

Orta Vadede Demiryolu Hat Uzunluğu 21 Bin 130 Kilometreye Çıkarılacak

Bu adımları, orta vadede hayata geçirilmesi planlanan adımlarla destekleneceğini anlatan Karaismailoğlu, böylece demiryollarındaki reformist yaklaşımdaki devamlılığın sağlanacağını kaydetti. Orta vadeli hedeflere de değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, geliştirilen "Millî Sinyal Sistemini" yaygınlaştırarak marka haline getirilmesi, sinyalli hat oranının yüzde 65'ten yüzde 90'a yükseltilmesi, TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından taşınan yıllık yük miktarının 50 milyon tona çıkarılması, TCDD’nin Türkiye'nin en güvenilir ulaşım markası haline getirilmesi, Demiryolu Enerji ve İklim Değişikliği Eylem Planı’nın hazırlanması ile karbon salınımını azaltacak stratejilerin belirlenmesi ve hayata geçirilmesi, demiryolu hat uzunluğunun 21 bin 130 kilometreye çıkarılması ve TCDD’nin Avrupa'nın en fazla yük ve yolcu taşıyan markası olması için çalışacaklarını söyledi.

Demiryollarının Yatırım Payını % 48’e Çıkardık

Uzun vade de belirlenen öncelikli hedefin demiryolu hat uzunluğunun 28 bin 590 kilometreye çıkarılması olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, 2035 yılına kadar, demiryolundan kaynaklı emisyonları, 1990 yılına göre en az yüzde 75 oranında azaltılmasının da en önemli gündemleri arasında olduğunu vurguladı. 2003 sonrasında bin 213 kilometresi YHT olmak üzere toplam 2 bin 115 kilometre yeni hat yaptıklarının altını çizen Karaismailoğlu, şunları dile getirdi:

“Demiryolu ağımızı 12 bin 803 kilometreye ulaştırdık. 50 yıldır el değmeyen demiryollarının tamamını elden geçirdik ve yeniledik. Demiryolunda verimliliği ve güvenliği artırmak üzere sinyalli hatlarımızı yüzde 172; elektrikli hatlarımızı ise yüzde 180 artırdık. 2003 yılında demiryollarının yüzde 33 olan yatırım payını yüzde 48’e çıkardık. Tabii bununla da yetinmeyecek, demiryolu yatırım payını 2023 yılında yüzde 63,4’e yükselteceğiz. Ülkemizi yarım asırlık hayalimiz olan YHT işletmeciliği ile tanıştırdık. İlk 2009 yılında hizmete başlayan Ankara-Eskişehir yüksek hızlı tren hattını sonrasında Ankara-Konya ve Ankara-İstanbul hatları takip etti. YHT ulaşımını “4 destinasyonda 13 il” ile ülke nüfusunun yüzde 44’üne ulaştırdık. Bugüne kadar yaklaşık 59 milyon yolcu YHT ile seyahat etti. Hızlı Tren çalışmalarımızı burada bırakmadık. Yurdumuzun dört bir yanında çok önemli güzergahlarda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu hatlardan, Ankara-Sivas YHT hattının altyapı yapım çalışmalarında yüzde 95 fiziki ilerleme sağladık. Balışeyh-Yerköy-Sivas kesiminde yükleme testlerine başladık.  Ankara Balışeyh arasında alt yapı çalışmaları devam ediyor. 

Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattında 13,5 Milyon Yolcu Taşınması Hedefleniyor

Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Hattıyla 1,5 milyon Kayserili vatandaşın YHT hattına dahil edileceğini belirten Karaismailoğlu, “Bir başka önemli projemizde Ankara-İzmir Hızlı Tren hattı. Altyapı çalışmalarında yüzde 47 fiziksel ilerleme kaydettik. Bu proje ile Ankara-İzmir arasında 14 saat olan demiryolu seyahat süresini 3,5 saate düşüreceğiz. Bittiğinde 525 kilometrelik mesafede yılda yaklaşık 13,5 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşınmasını hedefliyoruz. Yapım çalışmaları devam eden Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projemiz de İpek Demir Yolu güzergahının Avrupa bağlantısını oluşturan en önemli halkalarından birini teşkil ediyor. Bu projeyle; Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresinin 4 saatten 1 saat 20 dakikaya; yük taşıma süresinin ise 6,5 saatten 2 saat 20 dakikaya düşmesini hedefliyoruz. Yine yapım çalışmaları başarıyla devam eden Bursa-Yenişehir-Osmaneli hızlı tren hattı altyapı çalışmalarında yüzde 82 ilerleme sağladık. Üst yapı ihalesini de tamamlayarak hattımızın önünde hiçbir engel kalmadı” dedi.

Karaman–Ulukışla Arasında Altyapı Yapım Çalışmalarında % 83 Fiziki İlerleme Sağladık

Konya-Karaman-Ulukışla Hızlı Tren hattı çalışmaları kapsamında Konya–Karaman arasında son testleri yaptıklarını, yakın zamanda işletmeye açacaklarını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, Karaman–Ulukışla arasında ise altyapı yapım çalışmalarında yüzde 83 fiziki ilerleme sağladıklarını vurguladı. Hattın açılmasıyla yaklaşık 6 saat olan Konya-Adana arasının 2 saat 20 dakikaya düşeceğine dikkati çeken Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Toplam 192 kilometre uzunluğundaki Aksaotomatik-Ulukışla-Yenice Mersin Hızlı Tren Projesi’ni de dış finansman yoluyla tamamlayacağız. Üzerinde önemle durduğumuz bir diğer projede Adapazarı-Gebze-YSS Köprüsü-İstanbul Havalimanı- Halkalı Hızlı Tren Projesi. Türkiye açısından ekonomik anlamda birden fazla kritik değere sahip Yavuz Sultan Selim Köprüsü demiryolu ulaşımıyla iki kıtayı birbirine bir kez daha entegre edecek. Hızlı tren hatlarımızdan yük de taşıyarak üretimdeki lojistik maliyetleri azaltacağız. Yolcu ve yük taşımacılığını gerçekleştireceğimiz hızlı tren projelerimizin yanı sıra konvansiyonel hatlarımızda da iyileştirme çalışmalarımız aralıksız sürdürüyor. Demiryollarımızın yolcu ve yük taşıma kapasitesini artırıyoruz. Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çalışmaları kapsamında yük taşımacılığında demiryolunun payını ilk etapta yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. Taşımacılık maliyetlerinin düşürülmesi için çalışıyoruz.”

7 Metro Projesiyle Türkiye Ekonomisine 22 Milyar Tl Katkı Sağladık

Uluslararası ve ulusal demiryolu işletmesiyle birlikte aynı zamanda kent içi raylı sistemlere de ciddi yatırımlar yaptıklarına vurgu yapan Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar toplam 313,7 kilometre kent içi raylı sistem hattı bakanlığımız tarafından yapıldı. 4 ilde üstlendiğimiz 7 metro projesiyle Türkiye ekonomisine 22 milyar TL katkı sağladık. İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Antalya’da hayata geçirdiğimiz metrolarla bugüne kadar yaklaşık 990 milyon yolcu taşıdık. 305 milyon saat zamandan, 282 bin ton yakıttan tasarruf ettik. Karbon emisyonunda 156 bin ton azalma sağladık. Şu anda 6 ilde daha yapımı süren 10 projemiz var. Kent içi raylı sistemlerin ekonomiye ve çevreye katkıları göz ardı edemeyeceğimiz boyutlarda. Bu projeler bittiğinde ekonomimize 10,8 milyar TL katkı sağlamalarının yanı sıra 146 milyon saat zamandan, 136 bin ton yakıttan tasarruf edeceğiz. İstanbul’da Marmaray, Ankara’da Başkentray, İzmir’de İZBAN, Konya’da KONYARAY vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Gaziantep’te GAZİRAY projesi devam ediyor. İstanbul’un kent içi raylı sistem şebekesinin önemli bir kısmını Bakanlığımız üstlendi. 103.3 kilometrenin yapımına devam ediyoruz.” 

Saatte 120 km ile “Türkiye’nin en Hızlı Metrosu” unvanına sahip olacak 37,5 kilometrelik Beşiktaş (Gayrettepe)- Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı Metrosu’nda yaklaşık yüzde 95 fiziki ilerleme kaydettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, Kağıthane-Havalimanı arasının 2022 yılı ilk çeyreğinde, Gayrettepe-Kağıthane arasının ise 2022 yılı ikinci çeyreği itibarıyla işletmeye açılmasının planlandığını anlattı.

Bir diğer hattın da 31,5 kilometrelik Küçükçekmece (Halkalı)-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu olduğunu kaydeden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tünel işimizin yüzde 71’ini tamamladık. Projenin tamamını da 2022 yılı sonunda bitirmeyi planlıyoruz. İstanbul’un bir başka uluslararası havalimanındaki Sabiha Gökçen-Pendik Kaynarca Metrosu ile burayı da metro hatlarına entegre ediyoruz. Kadıköy-Kartal-Kaynarca Raylı Sistem Hattı’nı 7,4 kilometre uzunluktaki bu hatla Sabiha Gökçen Havalimanı’na bağlayacağız. Yüzde 87 fiziki gerçekleşme kaydettik. Bu projemizi de 2022 yılı ilk çeyreğinde bitirmeyi planlıyoruz. İstanbul’daki bir başka projemiz ise Kirazlı-Başakşehir Hattı’nın doğrudan Bakırköy İDO ile bağlantısını sağlayacak Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metrosu’nun yüzde 60’a yakın fiziki gerçekleşmesi var. Hattı 2022 sonunda hizmete alacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapmadığı için devraldığımız; çalışmalarına geçen yıl başladığımız 6,2 km’lik Başakşehir-Çam ve SakuraŞehir Hastanesi-Kayaşehir Metrosunu 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Diğer taraftan İstanbul’a yeni 2 metro hattı daha kazandırıyoruz. Altunizade-Çamlıca-Bosna Bulvarı Metro Hattı ve Kazlıçeşme–Sirkeci Raylı Sistem ve Yaya Odaklı yeni nesil ulaşım projelerinde çalışmalara başladık.”

 

 

Kaynak: www.uab.gov.tr

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER