© Yeraltı Haber 2021

Ülkelerin Lityum Madenine Olan Erişimi Zorlaşıyor

“Fransa kendi lityum madenlerini açmalıdır.”

Bu sözler Fransa çevre bakanı  Barbara Pompili’e ait. Barbara Pompili bir dergiye vermiş olduğu röportajda artan lityum arzı sebebiyle lityum ithalatında zorlandıklarını açıkladı.

Lityum madeninin dünya açısından önemi her geçen gün artıyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde lityum madenine verilen önem her geçen gün artıyor, Avrupa çevre dostu politikalar yürütmek adına ve karbon emisyonunu düşürmek için içten yanmalı motorlu araçların kullanımını yakın bir dönemde yasaklamayı ve yerine elektrikli araçlar kullanmayı planlıyor. Bu elektirikli araçların pillerinin üretiminde mevcut koşullarda lityum madeni kullanılıyor.

Her geçen gün piyasalardaki artan fiyatı ve çıkarılan miktarın çok büyük bir kısmını yüksek fiyattan ithal eden Çin yüzünden lityum madenine erişim ülkeler adına her geçen gün zorlaşıyor. Geleceğin petrolü olarak şimdiden bazı yerlerde anılmaya başlanan lityum adına bazı ülkeler kendi çözümlerini geliştirmeye şimdiden başladı. Buna Fransa’nın lityum madenlerine yatırımı arttırması veya Almanya gibi Çin ile olan soğuk ilişkileri geliştirip politik düzlemde madene olan erişimi arttırmak örneklerden bazıları. Türkiye’nin bu düzlemde TOGG gibi yerli ve elektrikli araba projesi olan bu sebeple ilerde lityum madenine yüksek miktarda ihtiyacı olacağı ise şimdiden öngörülüyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER