© Yeraltı Haber 2021

USGS ve NASA Kritik Mineral Potansiyeli için ABD'nin Güney Batısını Haritalayacak

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) ve NASA, Kaliforniya, Colorado, Nevada, Arizona, New Mexico ve Utah'ın kritik mineral potansiyelini haritalamak için bir araya geliyor.

Hükümet tarafından finanse edilen 16 milyon dolarlık, 5 yıllık proje, NASA'nın Havadan Görünür/Kızılötesi Görüntüleme Spektrometresi yüksek irtifa uzaktan algılama platformunu ve MODIS/ASTER uydusunu kullanarak ABD’nin kurak ve yarı kurak alanlarındaki geniş bölgeler üzerinde hiperspektral veriler toplayacak.

Hiperspektral veriler, yüzlerce frekans bandında ölçülen, kaya ve toprak gibi jeolojik birimlerden gelen ışık yansımalarıdır. Bu ölçümler yalnızca gözle görülebilen ışığı değil, aynı zamanda görünür ışık ötesindeki diğer spektrumdaki bantları kapsamaktadır.

USGS ve NASA'ya göre, kayalardaki her mineralin çeşitli bantlar boyunca kendine özgü yansıma özellikleri olduğundan, toplanan veriler yüzey kaya oluşumlarının incelenmesinde çok faydalı olabilmekte. Bu nedenle, bu kalıpları veya 'spektral imzaları' aramak, madenler için yüksek potansiyele sahip lokasyonların belirlenmesine yardımcı olmakta.

Araştırma ayrıca maden atıklarındaki kritik mineral potansiyelinin değerlendirilmesini de içerecek.

Ajanslar bir basın açıklamasında, Maden atıklarının, özellikle yan ürün olarak üretilenler olmak üzere kritik mineral kaynaklarını içerme potansiyeli nedeniyle artan bir ilgi görüyor ve aynı zamanda kontamine alanların ıslah edilmesi için de bir fırsat sunmakta olduğunu belirtti.

"Örneğin, USGS kısa süre önce New York'un Adirondacks bölgesindeki tarihi demir üretimi yapılmış madenlerin atıklarını nadir toprak elementi potansiyeli için analiz etti."

USGS, önceden Alaska'daki mineral potansiyelini analiz etmek için hiperspektral verileri kullanırken, bu verileri jeolojik, asit maden/kaya drenajı, tarım, orman yangınları ve biyolojik çeşitlilik dahil olmak üzere çeşitli diğer jeolojik ve biyolojik konuları anlamak için yararlı buluyor.

USGS direktörü David Applegate basın açıklamasında, Bu heyecan verici bilimsel çaba, Başkan Biden'in Çift Taraflı Altyapı Yasası'nın yatırımlarıyla mümkün hale geldi ve NASA ve USGS'in benzersiz yeteneklerini ortak bir hedefe odaklayacağını belirtti.

Direktör tarafından, Toplanılan verilerin, yalnızca kritik mineral araştırmaları için değil, aynı zamanda doğal tehlikelerin azaltılmasından ekosistem restorasyonuna kadar çok çeşitli diğer bilimsel uygulamalar için de temel olacacağı belirtildi.

Bu projeye tahsis edilen 16 milyon dolar, Maden kaynakları verilerinin entegre haritalanmasını ve yorumlanmasını, jeokimyasal örneklerden elde edilen verilerin korunmasını ve projenin Golden, Colorado'daki bir USGS enerji ve mineral araştırma merkezinin inşasını desteklemek için Çift Taraflı Altyapı Yasası tarafından USGS için sağlanan 510,7 milyon dolarlık daha büyük bir yatırımın parçası.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER