© Yeraltı Haber 2021

Volkan Tehdidi Altındaki Sao Jorge Adası

Portekiz Azorlar’da bulunan Sao  Jorge adasındaki insanlar, geçtiğimiz günlerde kaydedilen ve bir volkanik patlamayı veya güçlü bir depremi tetikleyebilecek 10.000'den fazla sarsıntıdan endişe duyuyorlar.

Bölgenin CIVISA sismo-volkanik gözetim merkezi için çalışan Fatima Viveiros, "Evim aktif bir volkanik sistem üzerinde bulunuyor" dedi.

Adanın sismik aktivitesindeki ani artış, Azor Adaları'nın yaklaşık 1.400 kilometre güneydoğusunda, 2021'de İspanya'nın La Palma adasındaki Cumbre Vieja yanardağının patlamasından önce tespit edilen depremleri hatırlatıyor. 85 gün boyunca süren bu patlama binlerce mülkü ve ürünü yok etti.

Portekiz'in özerk bir bölgesi olan Azor Adaları'nın başkanı Jose Bolieiro, son günlerde Sao  Jorge'yi vuran deprem sayısının 2021'de bölgede bir bütün olarak kaydedilenlerin iki katı olduğunu söyledi.

Bölgenin CIVISA sismo-volkanik gözetim merkezi geçtiğimiz günlerde volkanik alarmı seviye 4'e yükseltti, bu da yanardağın 1808'den beri ilk kez patlaması için "gerçek bir olasılık" olduğu anlamına geliyor.

Yetkililer, bölgenin acil durum planının etkinleştirildiğini ve gerekirse Sao  Jorge'deki 8.400 yerlinin tamamını tahliye etmek için hazırlıkların yapıldığını söyledi. Yerel hükümet in açıkladığı rakamlar, son iki gün içinde hava veya deniz yoluyla yaklaşık 1.250 kişinin Sao  Jorge'den ayrıldığını gösterdi.

Azorlar, Portekiz'e bağlı olan Atlas Okyanusu'nun ortasındaki takımadalar topluluğudur. Lizbon'a yaklaşık 1500 km uzaklıkta bulunan adalar, Kuzey Amerika'nın doğu sahilinden de yaklaşık 3900 km uzakta yer alır (Wikipedia).

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER