© Yeraltı Haber 2021

YENADER Başkan Yardımcısı’ndan Enerji Değerlendirmesi!

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, Elektriksel Lisans Kapasitesi üzerinde yapılan üretimin ücretlendirilmemesi hakkında değerlendirmede bulundu:

(MWm – MWe) bazında yatırım yapan santrallardan kuraklık döneminde elektrik enerjisine olan yoğun talepleri karşılamak amacıyla kullanıma başlanılması ekonomimize çok büyük katkıda olur düşüncesindeyiz.

Özellikle RES Yatırımcıları mevcut yönetmeliklere göre lisanslarında mekanik artışlara gidip, yatırımlarını tamamlayıp santralleri devreye almışlardır. Ancak bu santrallere 2016 yılından sonra elektriksel kapasite artışları verilmemiştir. Mevcut durumda santrallere elektriksel kurulu gücün üzerinde yapılan üretime bedel ödenmediği için mekanik kapasite artışını gerçekleştirmiş yatırımcılar finansal olarak mağdur olmaktadır. Hâlihazırda kurulmuş yüzlerce MW’ lık bu yenilenebilir kurulu güç atıl olarak beklemekte ve ekonomiye katkı sağlayamamaktadır. En azından elektriksel kurulu güç üzerinde yapılan üretimlerin bedeli Piyasa Takas Fiyatları üzerinden ödenmesi ülkemiz menfaatinedir. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en kritik rolü üstlenmektedir. Bu kapasitelerin serbest bırakılması ile doğaya salınan CO2 miktarı azalacaktır. Aynı zamanda ithal ettiğimiz enerji miktarı azalacak ve cari açığımız düşecektir. Bu sene yaşanan kuraklık neticesiyle düşen hidroelektrik santrallarından elektrik üretimlerini bu yolla bir miktar telafi  edebiliriz.

 

 

Kaynak: yenader.org

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER