© Yeraltı Haber 2021

YENADER Üst Yönetiminden Açıklamalar

Yenilenebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER), üst yönetimi “kuraklık ve iklim değişikliği” ve “yenilenebilir kaynaklar” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

2021 Yılında Kuraklık Ve İklim Değişiminin Elektrik Üretime Etkileri

Yenader Genel Sekreteri Doç. Dr. Füsun Tut Haklıdır Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporunu değerlendirdi; “Uluslararası Enerji Ajansının beklenen; “Yenilenebilir Enerji 2021” raporunun yayınlandı. Raporda hem dünyayı hem de ülkemizi ilgilendiren önemli saptamalar da mevcut.

Uluslararası Enerji Ajansı 2021 yılı genelinde yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde % 6’lık bir artış beklediklerini açıkladı. Hatta bu değerin 2020’ye kıyasla % 9 artabileceğini ancak iklim koşullarındaki değişikler ve kuraklık nedeniyle özellikle hidroelektrik ve rüzgardan üretilen elektrikte düşüş gözlendiğini açıkladılar. Bu üretim düşüşünden şiddetli kuraklık nedeniyle özellikle Brezilya, ABD, Çin ve Türkiye’nin etkilendiği belirtilen raporda, ilerleyen dönemde bu kaynaklardan üretilen elektrik üretimlerde kuraklık nedeniyle son yıllardaki artıştan ziyade 2020’ye göre sabit kalmasını beklentisi ön plana çıkıyor. Hatta Avrupa’da rüzgar enerjisinde 2015-2020 yılları arasında gözlenen yıllık %10’luk ortalama büyümenin düşük rüzgar koşulları nedeniyle ilk defa 2021’de  %3 oranında azalacağını, ancak küresel olarak bakıldığında yapılan büyük yatırımların pazardaki yavaşlayan büyümeyi telafi edeceğinden bahsediliyor.”

Yenilenebilir Kaynaklara Yönelerek Dışa Bağımlılığı Azalttık

GÜRİŞ Holding Enerji Grup CEO’su ve Yenader Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, Clean Energy Dergisi’ndeki yazısında şu ifadelerde bulundu; “Çin, yenilenebilir enerjide 1 numara olmaya devam ediyor. Biz ise Türkiye olarak halen enerji ihtiyacımızın çoğunluğunu kömür ve doğal gazdan sağlıyoruz. Bu da karbon salınımını arttırıyor ve küresel ısınmayı tetikliyor. Bu sebepten biz de yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmalıyız. Yenilenebilir kaynaklara daha çok yönelerek iklim değişikliğiyle mücadele etmeliyiz. Bizler MOGAN A.Ş. olarak yenilenebilir kaynaklara yönelerek dışa bağımlılığı azalttık.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER