© Yeraltı Haber 2021

Yeni Zigana Tüneli İnşasında Son Durum!

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük çift tüp karayolu tüneli olacak ve dünyanın ise en uzun ikinci karayolu tüneli olacak yeni Zigana Tüneli’nde kazı çalışmalarında sona yaklaşıldı. Kazı çalışmalarının yüzde 91'lık kısmı tamamlandı.
Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu birbirine bağlayacak en önemli projelerden biri olan yeni Zigana Tüneli’nde yıl sonuna kadar kazı ve destek çalışmalarının bitirilmesi hedefleniyor.

29 kilometrelik yeni Zigana Tüneli’nin Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başar köyünden başlayan tünel kazı çalışmalarının Gümüşhane bölümü ise Torul ilçesine bağlı Köstereli mevkiinde devam etmektedir. 17 Mart 2017 tarihinde temeli atılan 14,5 kilometre uzunluğundaki tüneller bin 794 metre yüksekteki mevcut Zigana Tünelinden 582 metre daha aşağıda bin 212 metre rakımda yapılıyor.

Yerin 700 metre altında yürütülen çalışmalar kapsamında Türkiye’de ilk defa yapılan dikey şaft yapı çalışmaları da devam ediyor. Toplamda 29 kilometre uzunluğunda olacak Zigana tünelinde kazı çalışmalarının yüzde 91'lik kısmı tamamlandı. Mevcut Zigana Tüneli’ne kıyasla yaklaşık 560 metre daha düşük kottan geçerek yolun yaklaşık 8 kilometre kısaltılması hedefleniyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER