© Yeraltı Haber 2021

“Yenilenebilir Enerji Santralleri Üretime Ara Vermemeli”

Ülkemizde dönemsel olarak yaşanan elektrik üretimindeki kapasite fazlalığını dengelemek için üretime ara verilecek santraller arasında güneş, rüzgar ve jeotermal santrallerinin en son sırada olmasının çok olumlu olduğunu vurgulayan YENADER Başkan Yardımcısı Ali Karaduman, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

EPDK’nın ilgili birimleri ile Türkiye Elektrik İletim AŞ yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda, iletim şebekesinde yaşanabilecek sıkıntılar sırasında üretim kısma çalışmalarında JES’lere YAT talimatı verilmesinin  son seçenek olmasını çok olumlu karşılıyoruz. Artık yük azaltma ihtiyacı ortaya çıktığında mevzuatta da yer aldığı gibi üretim kısıntısına güneş, rüzgar ve jeotermal dışındaki santrallerden başlanacak.

Yenilenebilir enerji seçenekleri arasında jeotermal enerji sürdürülebilir ve uzun ömürlü olması özelliğiyle oldukça önemli ve doğaya uyumlu bir enerji kaynağıdır. Türkiye’nin yıllık enerji üretimi kapasitesindeki jeotermalin payı 1.595 Megavat’tır.

Dönemsel olarak değişen elektrik enerjisi üretiminin kapasitesindeki fazlalığı dengelemek için TEİAŞ tarafından öngörülen elektrik santrallerine bildirilen kapatma süreçleri jeotermal enerji üretim tesisleri için uygun değildir. Jeotermal enerji santrallerinin teknik olarak üretim metodolojisi bu tür kısa süreli kapatıp açmalarda çok ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Jeotermal enerji kaynağının bulunduğu bölgelerde, direkt ya da dolaylı olarak elde edilebilen bir enerji türüdür. Isıtma, soğutma, elektrik üretimi, mineral üretimi, kaplıca amaçlı kullanım gibi farklı uygulama alanlarına sahip olan jeotermal enerji ülkemiz için oldukça önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır.

 

Kaynak: yenader.org

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER